kulturno informativni centar / preradovićeva ulica, zagreb / studeni 2014.

Tribina u KIC-u: O “Nekim novim vješticama” sa književnicom Lanom Bastašić

Nismo u srednjem vijeku i ne palimo vještice, ali na ovim prostorima, kad je o ženama riječ, kao da nismo ni daleko. Bosansko – hercegovačka književnica Lana Bastašić nedavno je zbog svoje poezije bila žrtva javnog napada, prozvana da je “ukrašena čudesnim tetovažama i poznata kao autorica lezbijskih priča”.

I nije se to dogodilo iz književnih razloga, nego osobnih – autor napada htio se preko nje politički razračunati s njezinim ocem!

Povratak je to u neka mračna vremena u kojima žene nisu važne same po sebi nego postoje kao kćeri, supruge, sestre… Osim toga radi se o svjetonazoru koji ne vrednuje autoričino djelo, nego si dozvoljava napade na njezin fizički izgled i izbor tema.

>>> PROČITAJTE VIŠE: O duhovnosti i psihologiji na novoj Ženskoj priči sa Krešimirom Mišakom

Na tribini će Lana Bastašić komentirati zašto na ovakve mizogine ispade treba reagirati, govorit će o šutnji kao političkom stavu i o društvu u kojem izraz ženska glava ima isključivo negativne konotacije. Komentirat će razliku između pisanja poezije i proze i govoriti o svome posljednjem romanu Uhvati zeca, nominiranom za NIN-ovu nagradu.

Tribina sće se održati u Kulturno – informativnom centru u srijeda, 20. studenoga 2019. godine u 19 sati. Razgovor će moderirati teoretičarka i književna kritičarka Marija Ott Franolić.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

1 thought on “Tribina u KIC-u: O “Nekim novim vješticama” sa književnicom Lanom Bastašić

Comments are closed.