simone de beauvoir 2020

Tribina “O Simone de Beauvoir, 70 godina nakon Drugog spola” u KIC-u

Drugi spol francuske filozofkinje i spisateljice Simone de Beauvoir prvi put je objavljen 1949. Zašto je to bila toliko utjecajna knjiga s kojom je većina poznatih feministkinja ulazila u dijalog – bilo da bi je prigrlile ili kritizirale? Simone De Beauvoir krenula je Drugi spol pisati iz vlastita iskustva – iz svoje ženske situacije iz koje je postavila fundamentalna feministička pitanja, o bivanju i postajanju ženom, o ženskoj egzistenciji i mogućnosti realizacije. Od 1949. dogodile su se brojne promjene. Jedan se feminizam pretvorio u brojne feminizme, ženski se pokreti dijele i često nisu solidarni, a patrijarhalni je poredak žilav i opstaje unatoč tehnološkom napretku, pa feministički pokret nije općeprihvaćen i još je uvijek potreban. Zato se treba vratiti temeljnim pitanjima koja otvara Drugi spol.

Zašto su žene još uvijek Druge? Kako se žena može ostvariti kao društveno biće? Gdje su granice filozofije u odgovoru na to pitanje i trebamo li se za neke odgovore – kao što je mislila Simone de Beauvoir – okrenuti književnosti?

Tribina “O Simone de Beauvoir, 70 godina nakon Drugog spola” održat će se u Kulturno – informativnom centru u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine u 19 sati.

O tim i drugim temama razgovarat će nezavisna teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić i filozofkinja, feministkinja i stručnjakinja za djelo Simone de Beauvoir s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, dr. sc. Eva Bahovec.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged