muzej za umjetnost i obrt zagreb 2020

Tjedan otvorenih vrata uz obilježavanje 140. godišnjice zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt

Prigodom obilježavanja 140. rođendana, Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata koji će se održati od 18. do 23 veljače 2020. godine. U tom tjednu posjetitelji će moći besplatno ući u Muzej i razgledati sve njegove zbirke i postave, uključujući i one novoobnovljene. Riječ je o novom postavu zbirki dizajna i fotografije te o novouređenom trećem katu na kojem se nalaze satovi, bjelokosti, metal i zvona, staklo, keramika i moda. Upravo u zbirci mode prvi put će biti predstavljena nova donacija 60-ih i 70-ih godina hrvatsko – britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright. Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Muzeju su donirani modni primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora i Louis Vuitona koji su danas ne samo ikonični, već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu.

U Tjednu otvorenih vrata za posjetitelje je organiziran i poseban program. U utorak, 18. veljače u 19 sati održat će se Okrugli stol uz izložbu MADE IN koja se otvara dan prije. Riječ je o međunarodnom dvogodišnjem projektu koji istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalni obrt pod vodstvom kustoskog tima Koraljka Vlajo (MUO), Ivana Borovnjak i Maja Kolar (OAZA), Maja Vardjan i Cvetka Požar (MAO Slovenija), Thomas Geisler i Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Austrija) te Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija).

Projekt koji je sufinanciran od strane programa Europske unije Kreativna Europa vodi Muzej za umjetnost i obrt, a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom iz Austrije, Slovenije i Srbije. Izložba MADE IN će nakon dvije godine intenzivne suradnje prvi put u cijelosti predstaviti radove više od 30 obrtnika i više od 40 nagrađivanih europskih dizajnera. Nakon Zagreba, izložba svoje putovanje u 2020. godini nastavlja u Ljubljani, Beogradu i Andelsbuchu s mogućnošću gostovanja u drugim europskih gradovima u 2021. godini.

U srijedu, 19. veljače u 17 sati, održat će se tematsko stručno vodstvo kroz novi postav zbirki fotografije pod nazivom Osamdeset godina zbirki fotografije u MUO koje će voditi više kustosice dr. sc. Iva Prosoli i dr.sc. Dunja Nekić. Za ljubitelje mode Muzej je pripremio još jedno zanimljivo stručno vodstvo naziva Modni ormar baletnog para Yuresha i Wright, a riječ je upravo o novoj donaciji mode ovog svjetski poznatog baletnog para koju će predstaviti Andrea Klobučar, viša kustosica voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora.

U petak, 21. veljače, također u 17 sati, održat će se još jedno zanimljivo vodstvo. Obrtnine od stakla tema je o kojoj će pričati viša kustosica, voditeljica zbirke stakla Sandra Kandučar. U subotu i nedjelju od 10 do 14 sati održat će se kreativne radionice za djecu na temu 140. obljetnice Muzeja pod vodstvom Pedagoškog odjela MUO.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -