muzej za umjetnost i obrt zagreb 2020

Tjedan otvorenih vrata uz 140. godišnjicu Muzeja za umjetnost i obrt

Prigodom obilježavanja 140. rođendana, Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata koji će se održati od 18. do 23 veljače 2020. godine.

U tom tjednu posjetitelji će moći besplatno ući u Muzej i razgledati sve njegove zbirke i postave, uključujući i one novoobnovljene. Riječ je o novom postavu zbirki dizajna i fotografije te o novouređenom trećem katu na kojem se nalaze satovi, bjelokosti, metal i zvona, staklo, keramika i moda.

Upravo u zbirci mode prvi put će biti predstavljena nova donacija 60-ih i 70-ih godina hrvatsko – britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright. Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Muzeju su donirani modni primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona koji su danas ne samo ikonični već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu.

U Tjednu otvorenih vrata za posjetitelje je organiziran i poseban program. U utorak, 18. veljače u 19 sati održat će se Okrugli stol uz izložbu MADE IN koja se otvara dan prije. Riječ je o međunarodnom dvogodišnjem projektu koji istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalni obrt pod vodstvom kustoskog tima Koraljka Vlajo (MUO), Ivana Borovnjak i Maja Kolar (OAZA), Maja Vardjan i Cvetka Požar (MAO Slovenija), Thomas Geisler i Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Austrija) te Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija).

Projekt koji je sufinanciran od strane programa Europske unije Kreativna Europa vodi Muzej za umjetnost i obrt, a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom iz Austrije, Slovenije i Srbije. Izložba MADE IN će nakon dvije godine intenzivne suradnje prvi put u cijelosti predstaviti radove više od 30 obrtnika i više od 40 nagrađivanih europskih dizajnera. Nakon Zagreba, izložba svoje putovanje u 2020. godini nastavlja u Ljubljani, Beogradu i Andelsbuchu s mogućnošću gostovanja u drugim europskih gradovima u 2021. godini.

U srijedu, 19. veljače u 17 sati održat će se tematsko stručno vodstvo kroz novi postav zbirki fotografije pod nazivom Osamdeset godina zbirki fotografije u MUO koje će voditi više kustosice dr. sc. Iva Prosoli i dr.sc. Dunja Nekić. Za ljubitelje mode Muzej je pripremio još jedno zanimljivo stručno vodstvo naziva Modni ormar baletnog para Yuresha i Wright, a riječ je upravo o novoj donaciji mode ovog svjetski poznatog baletnog para koju će predstaviti Andrea Klobučar, viša kustosica voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora.

U petak, 21. veljače, također u 17 sati, održat će se još jedno zanimljivo vodstvo. Obrtnine od stakla tema je o kojoj će pričati viša kustosica, voditeljica zbirke stakla Sandra Kandučar. U subotu i nedjelju od 10 do 14 sati održat će se kreativne radionice za djecu na temu 140. obljetnice Muzeja pod vodstvom Pedagoškog odjela MUO.

Ključne riječi (tagovi): - - -

2 thoughts on “Tjedan otvorenih vrata uz 140. godišnjicu Muzeja za umjetnost i obrt

Comments are closed.