the boomtown rats / 2020.

The Boomtown Rats predvođen Bobom Geldofom dolazi u Tvornicu kulture

The Boomtown Rats, bend predvođen legendarnim Sir Bobom Geldofom, dolazi 14. ožujka 2020. godine u veliku dvoranu Tvornice kulture. Zagreb će tako posjetiti jedna od najznačajnijih osoba u povijesti popularne glazbe, ključna figura punk i new wave scene, umjetnik, vitez, aktivist i filatrop, nositelj ordena Reda Britanskog Carstva kojeg mu je dodjelila kraljica Elizabeta.

The Boomtown Rats osnovani su 1975. u Dublinu, a zbog njihove brze, glasne i bijesne glazbe i stava postali su sastavni dio punk scene. Nekoć opisani kao antiestablišment i nepodobni, sa zabranom sviranja u vlastitoj zemlji, The Boomtown Rats su šokirali i inspirirali u Irskoj 70-ih godina, a njihova misija je bila uznemiriti i ispitati što znači biti mlad u tada klaustrofobičnoj zemlji.

Uz pjevača Boba Geldofa i njegov otpor prema vlasti zaslužili su odanost mladeži koja se osjećala ograničeno zbog urote crkve i države. Diljem UK-a The Boomtown Rats su prvo turirali s Ramonesima i Talking Heads, uzdrmavajući status quo uz bendove poput Sex Pistols, The Clash, The Jam i The Stranglers. Postali su jedan od najvećih bendova kasnih 70-ih i 80-ih godina s niskom hitova koji su završavali na listama deset najboljih singlova, platinastim albumima koji su im zavrijedili Brit Awards, Ivor Novello i Grammy nagrade.

Prvi singl “Lookin’ After No. 1” odmah je dospio na UK top 40 ljestvicu

Prvi album The Boomtown Rats iz 1977. godine sadržavao je i veliki hit Mary of the 4th Form. Hvaljeni album A Tonic For The Troops (1978.) sadržavao je tri hita – Like Clockwork, She’s So Modern i Rat Trap. S potonjim postaju upisani u povijest kao prvi rock singl nekog irskog benda koji je zasjeo na prvo mjesto UK ljestvice hitova. Vladali su ljestvicama u 32 zemlje s I Don’t Like Mondays, postali svjetski hit i držali prvo mjesto UK ljestvice singlova. Izdali su šest definirajućih albuma jedne ere. To su The Boomtown Rats (1977.), A Tonic For The Troops (1978.), The Fine Art Of Surfacing (1979.), Mondo Bongo (1980.), V Deep (1982.) i In The Long Grass (1984.).

Inspiriran televizijskom reportažom o gladi u Etiopiji, Bob Geldof je 1984. godine okupio svojevrsnu supergrupu Band Aid u kojem je okupio glazbene zvijezde. Suautor je pjesme Do They Know It’s Christmas, jednog od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe. Iste je godine organizirao najpoznatiji humanitarni koncert Live Aid svih vremena, koji se simultano održavao u Londonu i Philadelphiji. Sezonu nakon njega uslijedio i Live 8, serijal koncerata u 11 svjetskih gradova.

Zbog humanitarnih aktivnosti kraljica Elizabeta odlikovala je Boba Geldofa ordenom Reda Britanskog Carstva

Kako Geldof nije državljanin Commonwealtha, ne može upotrebljavati dobivenu titulu. No, mediji su ga sami počeli titulirati kao Sir Bob Geldof. U narednim godinama Geldofova uloga borca za prava izrabljivanih i siromašnih je nadvladala njegovu karijeru pjevača. Ali sjeme aktivizma može se i dalje čuti u pjesmama kao i u njegovom srcu. Jer, kako sam kaže, on je samo “skroman pjesnik i plesač”.

Originalnu postavu benda The Boomtown Rats čine Garry Roberts (glavna gitara), Bob Geldof (vokali), Johnnie Fingers (klavijature), Pete Briquette (bass), Gerry Cott (gitara) i Simon Crowe (bubnjevi). Nakon raspada 1986., ponovno su se okupili 2013., ali bez Johnniea Fingersa. Sve od tada, Ratsi nastavljaju s rasprodanim turnejama po Velikoj Britaniji i Europi, kao i s nastupima po festivalima.

“Citizens of Boomtown” je prvi album The Boomtown Ratsa nakon 36 godina

“Slušajući i ponovo pjevajući naše pjesme shvatio sam da zvuče kao da su mogle biti napisane jučer. Okolnosti u kojima su nastale se nisu promijenile. Tragično je i nevjerojatno da i dalje mogu pjevati te pjesme i biti potpuno uvjeren u njihovo značenje. Ovo nije nostalgija, nego vrijeme da se opet naljutimo na sistem. Vrijeme je da se vratimo u Boomtown“, poručio je Bob Geldof. Više o Geldofu doznajte na Wikipediji.

Savršena je ovo prilika za čuti album na gostovanju u Zagrebu. Ali i bend koji je oduvijek pokazivao da je njihov rock’n’roll oblik glazbenog aktivizma. Ulaznice možete kupiti po cijeni od 200, a na dan koncerta 220 kuna. Službena prodajna mjesta su Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), Aquarius CD shop (Varšavska 13), Dancing Bear (Gundulićeva 7), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) te prodajna mjesta Entria.

Video: The Boomtown Rats – Trash Glam Baby

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - -