the biggest: antonio gotovac lauer - milan božić - 2020

The Biggest: Antonio Gotovac Lauer – izložba Milana Božića u Galeriji Bačva

Izložba Milana Božića pod nazivom “The Biggest: Antonio Gotovac Lauer”, otvorit će se u četvrtak, 18. lipnja 2020. godine u 19 sati u Galeriji Bačva (Doma HDLU, Trg žrtava fašizma 16). Otvorenje će popratiti i umjetnikov performans. Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2020. godine.

IZJAVA UMJETNIKA

The Biggest

Ovim projektom želim skrenuti pozornost na važnost kulture vrednovanja, kulture sjećanja kao i kulture njegovanja i zaštite, kako materijalne i nematerijalne kulturne baštine tako i onih koji su svojim opusom obogatili domaću i svjetsku kulturnu baštinu. Želim odati priznanje svima koji su koristili neposluh, kao sredstvo za razotkrivanja intelektualne lijenosti i tromosti pojedinaca i mase, zavedenih tobože važnim i uzvišenim idejama i ideologijama, koje služe kao zaštita nakaradnih i lažljivih trenutno vladajućih režima. Odnosno dati svoj doprinos razotkrivanju lažljivosti vladajućeg režima.

Gotovac je stvarao, kao pripadnik CRNOG VALA u tadašnjoj jugoslavenskoj kinematografiji – intelektualne i kritičke umjetničke struje, koju su komunistički vlastodršci osuđivali jer je ismijavala nakaradnost vlasti i propagandističkog, u većini slučajeva partizanskog, filma. Svojim stavom i umjetničkim radom sudionici CRNOG VALA su došli u nemilost vladajućih, doživjevši cenzuru, proganjanje, zabranu djelovanja te sudsko i zatvorsko kažnjavanje. Svojim primjerom pokazali su kako se pojedinac, u ovom slučaju umjetnik, treba ponašati te kako se nositi sa slikom koju okolina u određenim uvjetima formira o nelojalnom pojedincu kojeg nastoji ušutkati, ne birajući sredstva.

Ovim projektom želim skrenuti pozornost na to kako svatko svojim radom i životom mora biti svoj, mora slijediti moralne i etičke principe, bez obzira na možebitne ugroze materijalne ili egzistencijalne prirode. Želim motivirati umjetnice, umjetnike i konzumente umjetnosti u cilju iskrenog i ozbiljnog rada u kulturi i umjetnosti na putu izgradnje i razvoja kulture koja je u skladu sa svjetskim kulturnim kretanjima i trendovima te koja u pojedinim trenucima prethodi tim istim svjetskim trendovima.

Ovim projektom nastavljam putem pripadnika CRNOG VALA, koji su suprotno prevladavajućoj ideologiji i propagandističkom djelovanju državnih umjetnika i kulturnih djelatnika, osmislili jedan kritički umjetnički pravac, koji je prikazivao realan život i prešućivano tamno naličje života u “socijalističkom raju”. Kao dragovoljac, branitelj, časnik i HRVI borio sam se protiv istog protivnika kao i pripadnici CRNOG VALA.

Završetkom Domovinskog rata i obranom RH ratno oružje zamjenjujem umjetničkim sredstvima i tako dokazujem da su umjetnici na jedan način ratnici i da istinski ratnici mogu biti umjetnici.

Meni kao pojedincu, kao osobi, moje tijelo i moj um jedinstvena su i nerazdvojiva cjelina te oni zajednički ravnopravno tvore alat kojim spoznajem samoga sebe uz istodobno spoznavanje prostora, vremena, povijesti te socijalnih, ekonomskih, religijskih i svih drugih okolnosti, situacija i duhovnih kretanja u kojima trenutno egzistiram. Ono što mi je osobito blisko s LAUEROM jest spoznaja… da je golo tijelo u javnom prostoru moga grada blasfemija, vrijeđanje malograđanštine pa, razgolićujući sebe, javno skidam lažne konformističke maske kolebljivaca koji, živeći svoje živote, zapravo lažu, skrivaju se od svoje stvarnosti, boje se javno iznositi mišljenja i stavove te na sve moguće načine nastoje izbjeći vlastitim djelovanjem bilo kakve promjene.

Meni nije cilj samo realizirati neki projekt, odnosno izraditi umjetničko djelo. Važan mi je tok i postupak izrade umjetničkog djela, svaka faza kroz koju prolazi neka misao, neka ideja, odnosno “put – misao – ideja – proces rada – gotovo umjetničko djelo”. (Milan Božić 2019.)

O Milanu Božiću

Milan Božić rođen je 1958. u Zagrebu. Od 1973. do 1978. bio je član Folklornog društva – KUD Adria. Završio je Školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te započeo studij elektrotehnike i strojarstva. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala – tvrdih metala). Od 1986. do 1991. član je Aero kluba Zagreb (sportski pilot / zrakoplovno jedriličarstvo).

Od 1991.-1995. bio je dragovoljac Domovinskog rata. 1993. položio je prvi časnički tečaj, a 1994. i drugi časnički tečaj. Od 1994.-1996. pohađao je časničku školu HVU Petar Zrinski. Radio je kao nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, 1995. (studij FPZ). Od 1999. -2010. bio je djelatni časnik HV u Ministarstvu obrane RH. Ratni je vojni invalid (prvo ranjavanje Karlovačko ratište 21. 11. 1991).

Od 1999. radi performanse s Vlastom Delimar i samostalno. Radi video, film, fotografiju i performans.

Napomena

Na ulazu u Galeriju Bačva nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju.
Čuvarica na ulazu u Galeriju imat će zaštitnu masku i rukavice te kontrolirati broj posjetitelja, koji su dužni održavati razmak od 2 metra.

Dodirivanje eksponata nije dozvoljeno. Kvake, te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.

the biggest: antonio gotovac lauer - milan božić - plakat izložbe - 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged