terry fox run 2019

Terry Fox Run – humanitarna utrka na jezeru Jaruna

“Ne pobjeđuje se na svim maratonima prolaskom kroz cilj”, rekao je Terry Fox čiji je Maraton nade donio veliku pobjedu za cijelo čovječanstvo. Ova humanitarna akcija uspješno podiže svijest o važnosti prikupljanja sredstava koja znanstvenicima i liječnicima daju mogućnost da istražuju, a svim ljudima nadu da će doći dan kad će se zauvijek pobijediti ova opaka bolest. Hrvatska ove godine slavi veliku obljetnicu, dvadesetu godinu održavanja, tijekom kojih se prikupilo više od 6,5 milijuna kuna i koja je okupila preko 100.000 sudionika.

Dvadeseto izdanje trke održat će se 29. rujna 2019. godine na jezeru Jarun, a građani se pozivaju da već ovu subotu, 14. rujna, podrže akciju kupnjom poznatih majica s Terry Fox vizualom, koja je ove godine dobila i svoje crveno izdanje.

Cjelokupan iznos prikupljen tijekom akcije i ove će godine biti doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i postignutim rezultatima: “Humanitarna trka u spomen na Terrya Foxa u ovih 20 godina dala je značajan obol u prevenciji, liječenju a posebice u znanstvenim istraživanjima raka u Hrvatskoj i stoga smo zahvalni svima onima koji su dali doprinos da ova trka bude jedna od najuspješnijih u svijetu.”

Humanitarna akcija – tradicionalna prodaja majica

Ovogodišnja humanitarna akcija održat će se na dva ključna datuma – u subotu 14. rujna, u Bogovićevoj ulici od 10 do 14 sati predviđena je tradicionalna humanitarna prodaja majica, a Maraton nade u nedjelju, 29. rujna s početkom programa u 14 sati te startom trke u 16 sati na jezeru jarun.

Organizatori najavljuju još bogatiji program uz nastup dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki, sportske aktivnosti te zanimljivu gastronomsku ponudu.

O humanitarnoj utrci Terry Fox Run

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -