tamara obrovac - transhistria ensemble - jazz orkestar hrt - 2020

Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a u Gorgoni

Kraj 2020. godine donosi posebnu glazbenu poslasticu! U suradnji s Jazz orkestrom HRT-a Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble predstavljaju album “Villa Idola”.

Omiljena istarska umjetnica tako donosi jedanaest iznimnih glazbenih ostvarenja koja će predstaviti i uživo – 28. studenog 2020. godine u dvorani Gorgona u 20 sati u zagrebačkom Muzeju suvremenih umjetnosti.

“Bilo mi je jako drago kad sam dobila poziv za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a od strane ondašnjeg dirigenta Andreasa Marinella, tim više što je orkestar sastavljen od sjajnih glazbenika, mnogih i mlađe generacije, od kojih su neki i jako dobri aranžeri”, rekla je Tamara Obrovac.

“Najveći izazov ove suradnje bio je spajanje slobodnih i fiksnih formi s obzirom na to da je orkestru imanentno sviranje uglavnom raspisanih linija, dok Transhistria ensemble svira najvećim dijelom potpuno otvoreno. To je i bila glavna tema razgovora kada smo birali repertoar koji se sastoji od mojih skladbi s različitih CD-a, za koje smo zajednički zaključili da su najprimjerenije suradnji. Stoga smo na ovom CD-u nastojali spojiti dva zvuka, dva načina sviranja dvaju glazbenih sastava kako na glazbenoj, aranžmanskoj tako i na produkcijskoj razini, tako da oba ansambla budu ravnopravno zastupljena i da se uzajamno nadopunjuju u izričaju. Vjerujem da smo zahvaljujući sjajnim aranžmanima Luke Žužića, Andreasa Marinella, Joea Kaplowitza i Zorana Majstorovića i odličnom izvedbom oba ansambla to i uspjeli”, dodala je Tamara Obrovac.

Suradnja Jazz orkestra HRT-a i Tamare Obrovac dogodila se na poziv tadašnjeg dirigenta Andreasa Marinella

A on ne krije zadovoljstvo što je bio dijelom projekta: “Među dužnostima umjetničkog voditelja JO HRT-a se nalaze i koncepcija i planiranje koncertne sezone orkestra te eventualna snimanja – naravno s naglaskom na projekte s jačim domaćim udjelom, dakle na kooperacije s hrvatskim izvođačima i autorima. Odabir tih projekata nije uvijek jednostavan; popis mogućih suradnika koji ispune ne samo uvjete podrijetla, nego i kvalitete, nije pretjerano dug. Prema tome, kad sam preuzeo funkciju šefa dirigenta, bio sam odmah iznenađen činjenicom da upravo ona, umjetnica, koja bi mnogima prva pala na pamet kad se govori o domaćim jazz talentima, desetljećima nije uopće bila gošća orkestra, kamoli s autorskim programom. Još više me to čudilo zato što osim neupitne popularnosti u Hrvatskoj i šire – Tamara Obrovac je jedno od vrlo rijetkih hrvatskih imena prepoznata izvan granica Republike, i to na sve četiri strane svijeta – još je manje osporiva kvaliteta njenih kompozicija, izvedba i muzičkih suradnika.”

“Sretan sam što smo kroz ovu suradnju ispravili tu nepravdu, ali i zato što smo orkestar i ja imali priliku raditi s cijelim Transhistria Ensembleom, čiji vrhunski muzičari s očitom lakoćom opet i opet postižu one prividne oprečnosti: razvoj u ravnoteži, individualnost u cjelini, širinu u svakom trenutku. Orkestralnom, njima manje običnom iskustvu pristupili su s velikodušnosti i skromnosti koje su oznake svih majstora svojih zanata. Mogu se samo nadati da će slušatelji iz snimke osjetiti dio sjajne atmosfere, veselja muziciranja i iskrenog truda koji su ispunili naše dane u studiju i na pozornici”, dodao je dirigent Andreas Marinello.

Jednako oduševljenje projektom dijeli i Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba na HRT-u

“U pravilu vrijedi manje je više, no ponekad se dogodi da više jednostavno – bude više. Jedinstvena autorska glazba Tamare Obrovac izvorno namijenjena kvintetu glasa, gitare, kontrabasa, harmonike i bubnja ovdje je nadograđena instrumentarijem velikog jazz orkestra, ali orkestra koji istančano i suptilno kroz aranžmane Andreasa Marinella, Luke Žužića, Josepha Kaplowitza i Zorana Majstorovića prepoznaje lice i narav te glazbe, osvjetljava je, produbljuje i čini još neodoljivijom. Fascinantna kreativnost i virtuozitet Tamare Obrovac i Transhistria Ensemblea pronašla je srodnu kreativnost i virtuozitet u svakom pojedinom članu Jazz orkestra HRT-a i urodila albumom na koji ćemo, kad se nakon mnogo godina okrenemo unazad, biti ponosni i zahvalni Tamari što je prihvatila ovaj izazov”, rekla je Ivana Kocelj.

Album Villa Idola digitalno je dostupan već od petka, 27. studenog 2020. godine, a u prodaji će biti početkom prosinca. Ulaz na koncertnu promociju u dvorani Gorgona je besplatan, ali potrebna je prethodna prijava na mail info@obnomika.hr!

Više informacija o Tamari Obrovac doznajte na mrežnoj stranici na adresi tamaraobrovac.com.

Jazz orkestar HRT

  • dirigent: Andreas Marinello
  • saksofoni, flaute i klarineti: Miro Kadoić, Mihael Györek, Mario Bočić, Vojkan Jocić i Damir Horvat
  • trube: Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević, Robert Mikuljan i Branko Sterpin (osim: Kristijan Jurčić truba umjesto D. S. Benčić na Kažeta, Zoven i Črno zlo)
  • tromboni: Marin Ferketin, Zdenko Košak, Luka Žužić i Jure Urek
  • klavir na 2,3,4,5,6,7 i 9 i tuba na Kažeta i Villa Idola: Joe Kaplowitz
  • električna i akustična gitara na 1,4,5,6,8 i 11: Elvis Penava

Transhistria Ensemble

  • harmonika: Fausto Beccalossi
  • akustična gitara i mandola: Uroš Rakovec
  • kontrabas: Žiga Golob
  • bubnjevi: Kruno Levačić
Tagged