overload / sotterraneo / 2019

Talijanski kazališni kolektiv Sotterraneo stiže u &TD s višestruko nagrađivanom predstavom Overload

Europski projekt “apap – Perfroming Europe 2020” u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu Overload te radionicu Theatre Fit istog kolektiva.

Radionica će se održati 23. listopada 2019. godine od 10 do 13 sati, a predstava je na rasporedu 24. listopada u 20 sati u Velikoj dvorani &TD-a.

Ulaz na sve je besplatan.

O predstavi Overlord

Predstava Overload počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije bliski našima, primjerice: uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija.

U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji.

Informacijski šum širi se po cijeloj planeti. Trebamo li se stišati i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?

Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava Overload bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.

Radionica Theatre – Fit

Radionica Theatre – Fit bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme. Broj polaznika je ograničen na 20, a svoje prijave (ime, prezime, godina rođenja) šaljite na adresu e-pošte itd@sczg.hr. Prijaviti se mogu isključivo punoljetne osobe, s ili bez kazališnog iskustva.

Sotterraneove radionice zasnivaju se na ponavljajućim repeticijama, govornim i gestikulacijskim improvizacijama, grupnoj dinamici te pokretu. Na taj se način kontinuiranim izmjenama izvedbenih scenskih razina, sudionike stavlja u poziciju potrage za dinamikom igre i izvođačkim senzibilitetom.

Potrebno je ponijeti udobnu odjeću, bilježnicu, olovku, bocu vode i, ono najvažnije, samoironiju.

O kazališnom kolektivu Sotterraneo

Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. godine. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta – mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice.

Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.

Sotterraneo je osvojio neke od najvažnijih nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009. godine, Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010. godine, Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011. godine, Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala te prvu nagradu BE FESTIVALA za predstavu Homo ridens na BE festivalu u Birminghamu 2012.

Konačno, 2016. godine, osvojili su Best of BE Tour nagradu BE festivala u Birminghamu. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -

1 thought on “Talijanski kazališni kolektiv Sotterraneo stiže u &TD s višestruko nagrađivanom predstavom Overload

Comments are closed.