zagrebački kvartet saksofona / kd lisinski / 2019

Svečani koncert u povodu 30. obljetnice osnutka Zagrebačkog kvarteta saksofona

Zagrebački kvartet saksofona čiji su članovi Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek djeluje u istom sastavu već punih trideset godina.


Četiri glazbenika okupila su se 1989. godine kao diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz klase profesora Josipa Nochte, a nakon prvog nastupa u prosincu iste godine uslijedila je izuzetno uspješna karijera tijekom koje je sastav nastupao diljem svijeta, u eminentnim koncertnim dvoranama, uz brojne poznate orkestre i pod ravnanjem vodećih svjetskih dirigenata.

Obilježavanje 30. obljetnice zajedničkog muziciranja prigoda je da se publika prisjeti triju bogatih desetljeća u kojima su četvorica glazbenika ne samo ostvarivala vlastite glazbeničke putove i afirmirala osobne umjetničke potencijale već i odigrala važnu ulogu promocije saksofona prvenstveno u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Jedan od dokaza promocije i afirmiranja hrvatske saksofonističke scene bilo je održavanje 18. Svjetskog kongresa saksofonista u Zagrebu 2018. godine kojeg je organizirala Muzička akademija, s velikim angažmanom tadašnjeg prodekana Dragana Sremca i njegovih kolega profesora saksofona. Na tom eminentnom skupu najboljih svjetskih saksofonista okupilo se oko 1900 sudionika, održano je čak 450 različitih koncerata, predavanja i radionica te je izvedeno više od 250 novih skladbi u koncertnim dvoranama, trgovima i ulicama diljem Zagreba.

Među brojnim sudionicima 18. Svjetskog kongresa saksofonista bili su i gosti ovog obljetničkog koncerta – Claude Delangle, renomirani francuski saksofonist koji je u Zagrebu prvi put gostovao još 1981. godine te slovenski Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar koji sa Zagrebačkim kvartetom saksofona intenzivno surađuje od 2018. godine.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u 19.30 u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Cijena ulaznice iznosi 30, a za učenike, studente i umirovljenike 20 kuna.

Program koncerta

  • Tomislav Uhlik: Šareni izlog
  • Johann Sebastian Bach: Koncert za obou d’amore, BWV 1055R (transkripcija Saša Nestorović – solist Claude Delangle)
  • Florent Schmitt: Quatuor pour saxophones en quatre parties, op. 102
  • Viktorija Čop: Zaustavljena sjećanja
  • Dubravko Detoni: Zaboravljene muzike
  • Philip Glass: Koncert za kvartet saksofona i orkestar (za kvartet saksofona i dva klavira obradio Milko Lazar – sudjeluje Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar)

Tagged