nenad vorih / mahnattan

Super-Vision – izložba slika Nenada Voriha u Zbirci Joze Kljakovića

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe slika SUPER-VISION umjetnika Nenada Voriha koja će se održati u Zbirci Joze Kljakovića i Likovnom centru na Rokovom perivoju. Izložba se otvara u četvrtak, 27. lipnja 2019. godine u 19 sati, a otvorit će ju Feđa Gavrilović.

O izložbi Super-Vision

Otkada znam za sebe negodovao sam zato što Zagreb nema dovoljno neonskih znakova. Posebno u zadnje vrijeme kada su na Jelačićevom trgu uklonjeni neoni koji su bili neka od klasičnih ostvarenja hrvatskoga dizajna. Tu provincijsku poziciju naše prijestolnice (čijom se tobože velikom urbanošću ponekad hvastamo) ismijao je još godine 1934. Oktavijan Miletić u kratkom satiričnom filmu Zagreb u svjetlu velegrada. Zato slikar Nenad Vorih za motive svojih slika uzima stvarne metropole, gradove koji blješte od svjetala reklama, ureda ili ulica, poput New Yorka ili Šangaja. Njegov je osnovni postupak raspršivanje intenzivnih boja po različitim vizurama nebodera, tih simbola današnje zapadne civilizacije. Jer, neboder asocira na ekspanziju ljudske svijesti i ljudskog poduzetništva u, zemaljskom biću nedohvatne, visine neba. Trenutačni predsjednik SAD-a i samim time najmoćnija osoba Zapadnog svijeta, je tajkun koji je stekao značajan dio svoga kapitala upravo spekulirajući nekretninama, a posebno s neboderima na Manhattanu (New York, SAD).

I kako da se tu snađe jedan slikar s ruba carstva? Nenad Vorih se divi ustitranom životu suvremenih metropola, ali ga ne idealizira. Gradovi su kod njega samo forma uz pomoć koje se igra silno mu dragim intenzitetima boja i njihovim bliještećim učinkom. To što slika su, zapravo, posve zaigrani gradovi, možda slični onima na platnima Emerika Feješa.

Njegovi se prizori mogu gledati i kao imaginacija neuronskih mreža ljudskoga mozga kojima kolaju podražaji i podaci, a ne tek preslikavanje obličja monumentalnih arhitektonskih ostvarenja pod noćnim svjetlima. Te slike zaista djeluju kao mozgovi, upaljeni od nezaustavljiva rasta i bujanja koje prikazuju: i novih zgrada i svjetala i društva, koje sve to održava. (Feđa Gavrilović)

O Nenadu Vorihu

Nenad Vorih je rođen 1. kolovoza 1963. godine u Zagrebu. Strast prema slikarstvu otkriva sa trinaest godina i od tada razvija svoj talent. Nakon uspješno završene srednje škole, 1983. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski smjer. 1987. godine završava studij slikarstva u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. 1988. godine primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te iste godine ostvaruje status Samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika.

1993. godine uvršten je u Enciklopediju likovnih umjetnosti. Od svoje prve samostalne izložbe do danas, Vorih se kontinuirano bavi slikarstvom i aktivno sudjeluje na likovnoj sceni. Do sada je izlagao na više od osamdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Dobitnik je nagrada Grisia, Porin i Art Revolution Taipei 2015. Inspiraciju za svoju umjetnost, Vorih nalazi u medijima odnosno njihovoj interakciji s modernim društvom, te utjecajem istih na kulturu i percepciju modernog čovjeka.

Predstavio je publici svoj izraz kroz četiri tematske cjeline, ostajući pri tom uvijek vjeran svojoj najvećoj strasti: boji, dinamici i ekspresivnosti. Transcendentalni doživljaji boja, zvukova, prostora i vremena sjedinjuju se u slojevitim predodžbama koje ove slike pružaju oku promatrača iz vrtoglave perspektive ovog posebnog umjetnika.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

1 thought on “Super-Vision – izložba slika Nenada Voriha u Zbirci Joze Kljakovića

Comments are closed.