sudar tradicija 2022 - lisinski zagreb I ansambl lado, jazz orkestar hrt i sudar percussion

Sudar tradicija – koncert Ansambla Lado, Jazz orkestra HRT-a i Sudar Percussion ansambla u Lisinskom

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u suradnji sa Sudar Percussion ansamblom i Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije najavljuje koncert “Sudar tradicija”. Koncert će se održati u subotu, 1. listopada 2022. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.


Upravo će u Lisinskom LADO, Sudar Percussion i Jazz orkestar HRT-a kroz novo i inovativno “ruho” predstaviti raznolikost i ljepote tradicijske glazbe s područja cijele Hrvatske na dosad neviđen način. Ovaj inovativni koncert kroz više od deset skladbi u aranžmanima Marka Firsta, Aleksandra Vešića, Ivane Kuljerić Bilić i Zorana Šćekića, posjetiteljima će donijeti različite vrste pjevanja pojedinih hrvatskih regija poput istarskog tarankanja, ojkanja i klapskoga pjevanja.

Ideja ovog projekta jest približiti tradicijsku glazbu svim naraštajima. Ali i na jedinstven način i osebujnim zvukom povezati 40 glazbenika triju različitih ansambala. Tu je Ansambl LADO, koji na scenu donosi hrvatske tradicijske instrumente i vokalno izvrsne umjetnike ansambla. Također, tu je i Sudar Percussion ansambl koji će koncertu pridonijeti različitim vrstama udaraljki koje vješto sviraju njegovi članovi. A Jazz orkestar HRT-a svoju će izvrsnost pokazati specifičnim instrumentima. Dodajmo da program donosi pjesme poput Dobra večer ružo moja, Dumboko je…, Idejo težaki, Senjicu senjala, Svirka na gajdama, Oj, mala moja i brojne druge. Ulaznice su dostupne na blagajni Dvorane Lisinski ili online na adresi lisinski.hr.

Koncert “Sudar tradicija” je nešto što se ne propušta

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Više o ansmblu Lado doznajte na mrežnim stranicama na adresi lado.hr.

Sudar Percussion ansambl je, barem prema riječima Irene Paulus, “najotkačenija grupa muzičara na ovim prostorima. Ansambl je od 2010. ostvario je vrlo velik broj nastupa, turneja i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihova prepoznatljiva karakteristika su različiti pogledi na poznata djela klasične i popularne glazbe. No, tu su i inovativni i duhoviti članovi ansambla s nevjerojatnom muzikalnošću i tehničkim vještinama. Novosti iz ansambla saznajte na njihovoj mrežnoj stranici na adresi sudarpercussion.com.

Jazz orkestar HRT-a, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina. A to je u povijesti big bandova rijetko i u svjetskim razmjerima. Osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen je od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, a orkestar je vodilo nekoliko dirigenata. U posljednjih pet godina Big Band ima redovitu koncertnu sezonu u Zagrebu. Novosti o Jazz orkestru HRT-a doznajte na mrežnoj stranici glazba.hrt.hr/jazz-orkestar.

Tagged