subotica express / klub močvara zagreb 2019

Subotica Express – kulturna razmjena Subotice i Zagreba u klubu Močvara

“Subotica Express” stiže u Zagreb 16. studenog 2019. godine u Močvaru i u suradnji sa Začaranom Močvarom predstavlja zanimljive putnike iz Subotice – kantautoricu Anne Marie, likovnu umjetnicu Marijanu Buljovčić, pisca Pera Peića Tukuljca i režiserku Mašu Šarović. Lokalnu podršku pružit će likovni umjetnik Marin Remić (Smelly Feet Guy) iz Zagreba. Program kulturne razmjene Subotica Express se ove 2019. godine održava sedmi put u Subotici (19. listopada) i Zagrebu (16. studenoga). Projekt su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture URK i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš iz Subotice, a od prošle godine subotički partner projekta je Udruženje Klara i Rosa.

Anne Marie (Subotica)

Subotička kantautorica Anamarija Tumbas, pod umjetničkim imenom Anne Marie, svojim pjesmama je osvojila pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata je kao suradnica mnogih autorskih underground bendova kao što su Zli jezici, Sputnik i Wooden Ambulance. Svoj stil opisuje kao sladunjavi dark pop oslanjajući se na emotivne tekstove, električnu gitaru i vokalne loopove, dok u punom sastavu uz nju sviraju i Dragan Vidaković Rista (bas) i Aleksa Otašević (bubanj).

Dino Saurić (Zagreb)

Dino Saurić je glazbenik koji se unazad 5 godina aktivno bavi glazbom. Svoju inspiraciju nalazi u melankoličnim blues melodijama, ali i u reggae ritmovima koje pomoću svojeg loopera vješto uklapa u svoje autorske pjesme. Njegovo glazbeno stvaralaštvo objedinjuje više različitih stilova pa od njega možete očekivati fuziju glazbenih izričaja – minimalizam uz intimnu akustiku, ritmičnost uz loopove i beatboxing te primjese psihodelije koju vješto kombinira uz svoj snažan vokal. Odradivši brojne nastupe u Zagrebu i okolici dobiva inspiraciju da se intenzivnije posveti svojoj glazbi te se fokusira na snimanje autorskih pjesama koje uskoro planira objediniti u album prvijenac.

Pero Peić Tukuljac (Subotica)

Pero Peić Tukuljac (1983.) ističe kako je imao vrlo sretno djetinjstvo, koje je ostavilo lijep trag u njegovim uspomenama, a bio je mirno i povučeno dijete. Po završetku osnovne škole bio je neodlučan i nije znao što upisati, kao niti što bi želio raditi u životu. Upisao je školu za kuhara, nakon čega je dopunski završio i četvrtu godinu srednje škole. Ta izvanredna godina školovanja bila je, kako ističe, značajna i po tome što je u tom razdoblju počeo pisati pjesme.

“Poglavito sam spavao na satima u školi i kad sam se povremeno budio dolazili su mi na pamet stihovi, koje sam počeo sakupljati. Prva zbirka koja je objavljena zvala se Ulica cvijeća il’ raj na zemlji”, kaže Pero Peić Tukuljac.

Pisanje mu se stalno isprepletalo tijekom svih promjena radnih mjesta. Prekidom kuharske karijere, obnovio je suradnju s Predragom Opalićem i dobio potporu fondacije Fokus za objavljivanje knjige pjesama Skitanja. Ta knjiga predstavlja povijest njegova pješačenja kroz grad – Suboticu. Pero je pravi šetač, jer ne šeće samo po korzu kad se dotjera, već i po malim i zabačenim ulicama, jednako kao i velikim i bitnim, a ta šetanja ponekad potraju i do sedam sati. Glazba koju sluša također se prilično oslikava na njegovo pisanje.

Maša Šarović (Subotica)

Maša Šarović je rođena 1993. godine u Subotici. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je studirala filmsku režiju. Njen kratki film Grad (2016.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u San Sebastianu, nakon čega je prikazivan i nagrađivan na mnogim filmskim festivalima. Njen drugi kratki film Najtopliji ljetni dani (2018.) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i putovao je na mnoge druge festivale: FID Marseille, Ljubljana FEKK (Grand Prix za Najbolji film), Winterthur International Short Film Festival, TAU Student Film Festival, Early Bird… 2019. godine učestvuje u The Factory projektu Kanskog festivala, gdje režira segment omnibusa snimljenog u Sarajevu pod nazivom U tvojim rukama. Trenutno završava master studije na FDU i razvija svoj prvi dugometražni film.

Najtopliji dani leta (2017.) – 22″ / Igraju: Jovana Gavrilović, Marko Vasiljević, Davor Golubović / Sinopsis filma: Mladi par živi sa roditeljima momka. Frustrirani ovom situacijom često se prepiru. U jednom momentu odlučuju uraditi nešto povodom toga pitanja.

Marijana Buljovčić (Subotica)

Marijana Buljovčić rođena je 1991. godine u Subotici. Diplomirala je 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smjer slikarstvo u klasi Dragana Matića. 2017. godine diplomirala je na master studijima pod mentorstvom istog profesora.

Marin Remić / Smelly Feet Guy (Zagreb)

Marin Remić rođen je 1995. godine. Jedan od najaktivnijih i trenutačno najatraktivnijih zagrebačkih ilustratora. Također se bavi tetoviranjem i animacijom. Prisutan je na sceni otprilike zadnjih 5 godina kada je bio jedan od suorganizatora jednovečernje guerilla izložbe kolektiva Trash will smash koja se održala još tri puta na različitim lokacijama, a prošle je godine organizirao sličnu izložbu u zagrebačkom skvotu Bek pod nazivom Pero Zloba i Tinu Ninu.

Osim toga, autor je vizuala za majice zagrebačkih bendova Porto Morto, Peglica i Komandos, Fire in Cairo, a zaslužan je i za sve vizuale benda Pseća Plaža. Ove su godine dva njegova stripa uvrštena u online izdanje strip-mreže Komikaze.

subotica express / klub močvara zagreb 2019

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged