zvjezdarnica zagreb logo

Stratosferski balon – predavanje o pripremama i rezultatima projekta

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb održat će se znanstveno – popularno predavanje u kojem će se govoriti o pripremama i rezultatima projekta Stratosferski balon iz 2010. godine. Radi se o projektu u kojem se balon punjen helijem pusti da uzleti te se pri određenoj visini rasprsne uslijed širenja volumena, dok se teret s nadzornom elektronikom padobranom spusti na Zemlju. Predavač je dr. sc. Mario Rakić s Instituta za fiziku, a predavanje će se održati u srijedu 30. listopada 2019. godine u Zvjezdarnici Zagreb (Opatička 22) s početkom u 20 sati. Ulaz na predavanje je slobodan.


O predavanju “Stratosferski balon”

Elektronika koju je stratosferski balon nosio služila je za fotografiranje leta, mjerenje visine leta te asistirala u lociranju tereta nakon slijetanja. Projekt je uključivao nabavu opreme, planiranje rute, optimizaciju punjenja balona helijem kao i samo puštanje balona. Detalji potrage za teretom s elektronikom su također dio prezentacije.

Također, prikazat će se mnoge fotografije koje su prethodile puštanju kao i fotografije snimljene tijekom leta. Zanimljivo, maksimalna visina koja je dosegnuta u tom letu je bila 32606 metara.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged