storlaut 2019

Störlaut – vokalno plesna predstava koja preispituje izražavanje autentičnog “ja”

Značenje riječi “störlaut” opisuje se kao zabrinjavajuća, uznemirujući glasna buka, zvuk loma – odolijeva nalaženju smisla, podriva sklad, trga aparate reda. Riječ je o vokalno – plesnoj predstavi koja izabire nesklad kroz futurističku i spekulativnu novu interpretaciju zvučnih plesova Valeske Gert. Valeska Gert, berlinska kabaretska umjetnica, plesačica i glumica iz politički nestabilnih 1920-ih nazvala se je prvom vokalnom plesačicom na svijetu. Njezina revolucionarna uporaba glasa označila je veliku promjenu u predočavanju i percepciji tijela u zapadnom plesu.


Valeska Gert prezirala je puku reprodukciju povijesnog materijala, kojom su se bavili njezini suvremenici. Kako upotrijebiti njezine plesove kao oružje na diskurzivnim bojištima našeg vremena?

U trenutačnoj političkoj klimi propagande, naknadnih istina i alternativnih činjenica metode Valeske Gert i njezin pristup izražavanju glasom još su relevantniji. Ova solo predstava dijeli prostor s gledateljima, odvija se u krajoliku disonance.

Störlaut preispituje izražavanje autentičnog ja, razbija holističko tijelo. U budućnosti tijelo neće biti analogno – kretat će se u brojnim smjerovima odjednom. Jule Flierl odvaja sliku i zvuk tijela disocijacijom i dislokacijom. Störlaut koristi zvučni ples za istraživanje neverbalne komunikacije smijehom, hihotom, cikom, artikulacijom onkraj čahura današnjeg svijeta.

Predstava STÖRLAUT odigrat će se u Zagrebačkom plesnom centru 13. studenog 2019. godine s početkom u 20 sati.


  • foto: Jule Flierl

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged