sounded bodies 2020 - festival izvedbenih umjetnosti - zpc zagreb

Sounded Bodies Festival ulazi u završnu fazu – očekuje vas predstava “Sol”

Izvedbeni program festivala Sounded Bodies održat će se 6. i 7. studenoga 2020. godine u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. U petak, 6. studenoga u 20 sati, očekuje vas plesna predstava “SOL” u kojoj imate priliku pratiti svojevrsnu retrospektivu ili sintezu minulog rada Silvije Marchig.

Sama gesta ponovnog okupljanja i promišljanja kostimografskih, koliko i emocionalnih ljuštura, autoričinih ranijih predstava ujedno je i oblik izlaska autorice iz zatvora osobne povijesti.


Sol nastaje tijekom 2020. godine pod utjecajem neizvjesnosti i nesigurnosti uzrokovane pandemijom i tektonskim poremećajima: onih doslovnih, u zemljinoj kori, kao i onih društvenih koji se daju naslutiti u osjećaju preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas. Prepoznajem svoje sidro u autentičnosti doživljaja žive izvedbe i uranjam u nju, promatrajući pri tom kako djelujem na društvene i povijesne konotacije formata ženskog sola, a što te konotacije čine meni, u izvedbi i izvan nje. Prepuštam publici upisivanje simbolike, značenja i referenci. Nekih sam svjesna, neke su izvan kontrole. Predstava je posvećena je suradnjama i ljubavi koja je iz njih proizašla”, rekla je Silvija Marchig o predstavi.

U subotu, 7. studenoga u 20 sati, CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra) sa Soundpainting performansom, koji propituje odnos improvizacije i kompozicije kroz glazbeni teatar i performans, zatvorit će ovogodišnje izdanje Sounded Bodies Festivala.

Na koncertu nastupaju Maja Rivić, Tena Novak, Vinka Burić, Luka Žužić, Igor Pavlica, Mak Murtić, Marko Grbac Knapić, Leo Beslač, Neven Radaković, Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić, Alen Sinkauz, Alex Brajković, Marco Quarantotto i Hrvoje Pelicarić.

Više informacija o festivalu doznajte na mrežnim stranicama thisisadominoproject.org.

Ulaz na festival je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima

Podsjećamo i da je početkom tjedna u sklopu Queer Zagreb Sezone odigrana plesna predstava Kill B. čija izvedba u sklopu Peforacija gostuje u Art Radionici Lazareti u Dubrovniku u petak, 5. studenoga. Predstava je nastala referirajući se na veoma konkretne izvedbeno – vizualnih referencije kultnog Tarantinovog filma Kill Bill iz 2003., odnosno na njegovu glavnu protagonistkinju Mladenku, koju se najbolje može opisati kao krvožednu osvetnicu nadljudskih sposobnosti, ponešto simplificirana psihološkog profila, ali zato čvrstih moralnih stavova i vrlo privlačna izgleda.

Mia Zalukar i Bruno Isaković pak kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa, propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

Tagged