sounded bodies 2020 - festival izvedbenih umjetnosti - zpc zagreb

Sounded Bodies Festival 2020 i 18. Queer Zagreb Sezona u ZPC-u

Sounded Bodies, festival izvedbenih umjetnosti, ove 2020. godine donosi plesne predstave, koncert i radionicu, a kroz cijeli se program propitkuje odnos tijela i zvuka.

Tako će u okviru Queer Zagreb Sezone u organizaciji udruge Domino, 2. i 3. studenoga 2020. godine na sceni Zagrebačkog plesnog centra u 20 sati, biti izvedena plesna predstava “Kill B”.


Pošavši od veoma konkretnih izvedbeno – vizualnih referencija na kultni Tarantinov film Kill Bill iz 2003. godine, odnosno na njegovu glavnu protagonistkinju Mladenku, Mia Zalukar i Bruno Isaković kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa.

Uz to, vrše i propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera. A Mladenku možemo najbolje opisati kao krvožednu osvetnicu nadljudskih sposobnosti, ponešto simplificirana psihološkog profila, ali zato čvrstih moralnih stavova i vrlo privlačna izgleda.

Trodnevna glasovno – plesna / fizička radionica Tjeloglasja održat će se od 3. do 5. studenoga

Polaznici će uz voditeljicu Maju Rivić kroz vježbe, igru i eksperimente pokušati osvijestiti glas tijela i glas duše, u svojoj neverbalnoj slobodi. Polaznici će osvijestiti i razmišljati o glasu kao dijelu tijela, kao produžetku tijela, kao istovjetnoj kopiji tijela, kao najpreciznijem otisku našeg kolektivnog i individualnog duhovnog i emotivnog stanja, kao garantoru i dokazu sadašnjeg trenutka, u kojem su sublimirani svi dosadašnji, i pretpostavljeni svi budući trenuci.

Izvedbeni program festivala izvest će se od 5. do 7. studenoga u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

“Oh” je koreografska mašina Ane Jelušić koja se bavi istraživanjem fantomskog prostora između reference i radnje koja se na nju odnosi

Izvadivši kôd udarca iz popkulturnog video spota, ne toliko cjelovita osoba, koliko stvar koja osjeća, koristi taj kôd da udara po referenci, dok ona nazad udara nju. U tom međudjelovanju razlaže se proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. Otvara se prostor u kojem dijelovi su-rađuju s referencom i istovremeno joj pružaju otpor.

U plesnoj predstavi SOL imamo prilike pratiti svojevrsnu retrospektivu ili sintezu minulog rada Silvije Marchig, pri čemu je sama gesta ponovnog okupljanja i promišljanja kostimografskih, koliko i emocionalnih „ljuštura“ njenih ranijih predstava ujedno i oblik izlaska autorice iz zatvora osobne povijesti.

Koncert CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra)

Koncert koji propituje odnos improvizacije i kompozicije kroz glazbeni teatar i performans, zatvorit će ovogodišnje izdanje Sounded Bodies Festivala.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe udruge Domino, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan – u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju na e-mail adresu: udrugadomino.marketing@gmail.com.

Više informacija o programu pronađite na mrežnim stranicama Festivala na adresi thisisadominoproject.org.

Tagged