sounded bodies festival zagreb 2019

Sounded Bodies 2019 – Festival plesa i performansa u Zagrebačkom plesnom centru

Plesni festival Sounded Bodies otvara se u srijedu, 9. listopada u 2019. godine u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, izvedbom predstave “Još jedna plačljiva igra” slovenske autorice Irene Tomažin Zagoričnik. Predstava je nastavak uspješnice “Plačljive igre”, vjerojatno najpoznatijeg rada slovenske umjetnice, koji je po posljednji put, s izvanrednim odjekom kod publike, izveden na festivalu Druga Godba 2012. godine. Nova predstava sadržajno nastavlja te proširuje raniju ideju projekta korištenjem glazbe kao kontrapunkta fragmentima teksta i stihova miješanjem glasa, melodije, monologa, dijaloga, zapisa, kao i petlji poništenih bukom ili, pak, rafiniranih u izolaciji.

Ove nam godine na festival stiže još jedna slovenska autorica, radi se o uvijek rado viđenoj Maloj Kline. Autorica izvodi djelo Song, temeljeno na Pjesmi nad pjesmama.

Riječ je o prvom dijelu istoimene trilogije koji predstavlja suptilnu meditativnu koreografiju u minimalističkom ključu za plesačicu, a isto tako, obuhvaća govornu kompoziciju za muškog izvođača te predstavlja tekući istraživački projekt čija su tema jezični potencijali.

Volja – za transformacijom je djelomično improvizirana solo koncertna izvedba s plesnim elementima norveške umjetnice Margunn Kilde. Izvedba predstavlja umjetnički proces koji vlastite korijene pronalazi u ranijim radovima autorice. Volja je studija utjelovljenja ljudskog iskustva, snage volje kao egzistencijalističke komponente našeg bivstvovanja na ovom svijetu, kao u ljudske interakcije. Ključni koncept izvedbe na ovogodišnjem izdanju Sounded Bodies Festivala jest neposredna blizina.

Festival svake godine predstavlja i radove domaćih plesnih umjetnika, tako su se na programu, uz inozemne predstavnike, našle i Silvija Dogan i Maja Rivić s novom predstavom Valna blizina, nastalom u sklopu rezidencijalnog boravka u Danskoj, u okviru programa Otočka veza uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti, a bavi se propitivanjem dualnosti tijela i glasa.

Uz ranije navedene autore, očekuje nas i suradnja Vesne Mačković u zajedničkom performansu Hibrid s brazilskim umjetnikom Robsonom Catalunhom koji će se održati u gradskom javnom prostoru.

Festival traje do 12. listopada, odvija se u prostorima ZPC-a, a više o programu pronaći ćete na mrežnim stranicama festivala Sounded Bodies Festivala na web adresi thisisadominoproject.org.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

2 thoughts on “Sounded Bodies 2019 – Festival plesa i performansa u Zagrebačkom plesnom centru

Comments are closed.