škrletovo 2023 | lipanjska pozornica ivanić-grad

Škrletovo 2023 – vinski festival koji promovira moslavačku sortu vina škrlet održava se u Ivanić-Gradu sklopu “Lipanjske pozornice”

Škrletovo je boutique vinski festival koji se održava s ciljem promocije autohtone moslavačke sorte vina škrlet. U organizaciji ove manifestacije sudjeluju Udruga Škrlet Moslavina, Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada i Grad Ivanić-Grad, a održat će se u subotu, 10. lipnja 2023. godine i to u sklopu manifestacije “Lipanjska pozornica 2023“. Ukratko, “Škrletovo 2023“ je manifestacija koja slavi moslavačku vinsku zvijezdu!


Na ovogodišnjem Škrletovu predstavit će se moslavački vinari Romić, Voštinić-Klasnić, Rukavina, Kezele, Florijanović, Mikša, Miklaužić i Lagena. Spomenimo, zahvaljujući trudu vinara i ulaganjem u proizvodnju, mnogi škrleti nalaze se na vinskim kartama poznatih zagrebačkih i primorskih restorana. I dodajmo, kod moslavačkih vinara vidljiv je trend prelaska na ekološke i organske načine proizvodnje.

Cilj manifestacije Škrletovo koja se održava u samom centru Ivanić-Grada – kod Pučkog otvorenog učilišta – je promocija škrleta, kao idealnog osvježavajućeg vina za vruće ljetne dane. Posjetitelji kroz kušanje, razgovor i druženje s vinarima imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove autohtone sorte. Ostali programski sadržaji uključuju radionice, glazbeni program i besplatnu izradu karikatura za posjetitelje. Program počinje u 14 i traje do 19 sati. Afterparty će biti organiziran u vinariji Voštinić-Klasnić u Graberskom Brdu. Cjelokupni program manifestacije Škrletovo 2023 dostupan je na mrežnim stranicama TZ Ivanić-Grad.

Škrletovo slavi vino Škrlet

Škrlet bijeli, poznat i pod nazivima ovnek žuti ili ovnek slatki, autohtona je sorta vina koja ima punu, zaobljenu, kiselkastu i nježnu sortnu aromu. Relativno je male ukupne populacije koja se danas dominantno uzgaja u vinskoj podregiji Moslavina. Naziv Škrlet vjerojatno dolazi od crvenkaste boje bobice u zriobi, a koja se u starijoj stručnoj literaturi često rabila za opis boje plodova.

Trenutno je u Hrvatskoj blizu 70 hektara vinograda pod Škrletom, a ova sorta ima velik potencijal. Proizvodi se najčešće kao svježe, suho mirno vino, ali se danas može kupiti i kušati kao mlado i odležano vino, u obliku pjenušca, predikata te kao ekološko vino. Više o škrletu doznajte na Wikipediji.

Tagged