meštrovićev paviljon - dom hdlu zagreb - veljača 2014.

Simpozij “Budućnost naše zajedničke prošlosti” održava se u Klubu HDLU

Simpozij je sastavni dio izložbe Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu umjetnika Behzada Khosravija Noorija. Pozvani predavači sudjelovali su u istraživačkom procesu i pružili su važan uvid u lokalnu povijest, a većina njih je prisutna u filmu “Spomenik nevidljivom građinu” te će svoja pojedinačna istraživanja proširiti na simpoziju. Koje su alternativne budućnosti za našu zajedničku prošlost koje možemo zamisliti? Kako bi se u budućnosti moglo prihvatiti naše poimanje zajedničke prošlosti? Koje se metode istrage ili čak ispitivanja mogu upotrijebiti za destabilizaciju danih narativa iz prošlosti?

Simpozij Budućnost naše zajedničke prošlosti bavi se usklađenim oblicima historiografije unutar suvremene povijesti u odnosu na pokret nesvrstanih, politiku sjećanja i povijesti globalnog Juga. Proučava sredstva kulturne produkcije unutar dihotomije hladnoratovske situacije i dalje od toga, kroz različite povijesne perspektive, istražuje materijalnost suvremene povijesti i mnoštvo interakcija, veza, zapletenosti i mikropovijesti utkanih u našu blisku prošlost.

Putem uprizorenja materijalne povijesti, simpozij baca svjetlo na važnost umjetničke prakse u odnosu na to kako umjetnost i umjetnička istraživačka praksa mogu izvući sliku suvremene povijesti u sadašnjosti i sugerirati joj moguću budućnost. Ideja naše zajedničke prošlosti zahtijeva ponovno otkrivanje kako bi se potvrdila mogućnost razmišljanja o društvenoj transformaciji, emancipaciji i solidarnosti.

Raspored simpozija Budućnost naše zajedničke prošlosti

  • 16:00 – 16:15 – Uvod (Behzad Khosravi Noori, Ana Kovačić i Lea Vene)
  • 16:15 – 17:00 – Boris Buden: Sve što kultura može … nije dovoljno (putem Zoom-a)
  • 17:00 – 17:45 – Tvrtko Jakovina: NAM (Pokret nesvrstanih): Jugoslavija u zenitu najvećeg političkog udruženja na svijetu
  • Pauza od 17:45 do 18:00
  • 18:00 – 18:45 – Sanja Horvatinčić: Monumentalne strategije nevidljivog
  • 18:45 – 19:30 – Nikica Gilić: Zagrebačka škola i njeni autori u kontekstu
  • 19:30 – 20:30 – Završne napomene / komentari / pitanja i odgovori

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -