sićušni zagrebački salon - galerija forum - 2021

Sićušni zagrebački salon – izložba samorefleksije kroz umjetničko stvaranje

U Galeriji Forum (Teslina 16) od petka, 29. siječnja 2021. godine moći će se pogledati izložba “Sićušni zagrebački salon”. Izložba je zamišljena kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetnika svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu – pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo.

Izložba “Sićušni zagrebački salon” se otvara 29. siječnja u 19 sati, a možete je pogledati sve do 20. veljače 2021. godine, naravno, uz pridržavanje svih propisanih mjera epidemioloških mjera.

Na izložbi će se moći vidjeti slika Đure Sedera, doajena hrvatskog slikarstva, koja pokazuje njegovu neumrlu živost i neugaslu strast prema slikarstvu, njegovu jednostavnost i razigranost, kao i veliku vještinu.

Slično se može reći i za Vatroslava Kuliša, čiji je vitalizam svoj izraz pronašao u ekspresivnoj apstrakciji. Jednostavno veselje u životu očito su i u ovom Kuliševu platnu iz novijeg razdoblja, u kojemu radi kružne oblike na horizontalnim formatima. Ivan Fijolić, poznat kao kipar, ovoga puta izlaže pastel na kartonu u kojemu na duhovit način komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti.

Dva poznata zagrebačka fotografa, Ivan Posavec i Mio Vesović, predstavljaju se u žanru akta. Posavčev je akt muški, koji asocira na priču o Narcisu, no ovoga puta Narcisu koji je odustao od zaljubljenosti u sebe. Vesovićev je akt ženski i sugerira posvemašnje poniranje u sebe.

Na izložbi su i Davor Krelja i Nenad Perković s novom tablom iz svoga zen stripa Zlatousti

Od ostvarenja mlađih umjetnica i umjetnika možemo vidjeti skulptorsku instalaciju Helene Ohnjec koja prikazuje nudističku plažu, mjesto bijega od konvencija i svakodnevice.

I ostali mlađi umjetnici svoje slikarstvo shvaćaju kao mogućnost nadilaženja svakodnevnoga: Domagoj Rogina u dva manja platna ispituje vlastitu poziciju u umjetnosti i vlastitu kreativnu ličnost. Luka Kušević u svome platnu teži odmaku od zbilje kojom je okružen uz pomoć intenzivnih boja, a Petra Šabić uz pomoć snažne ekspresije pokušava dočarati budistički pojam Śunyate, jedinstva iz kojega proizlaze sve pojedinačnosti.

Takav pristup umjetničkom stvaralaštvu – kao elementu moguće samospoznaje – zajednički je svim radovima s ove izložbe. Više informacija o Galeriji Forum doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -