šesti autobus | eduard galić | 2022.

“Šesti autobus” – film o ženi koja traži muškarca koji je nestao tijekom bitke za Vukovar

“Šesti autobus” je film o mladoj ženi koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti nestao tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet. A on je nestao tijekom velike bitke Domovinskog rata – bitke u Vukovaru. Ova potresna drama o padu hrvatskog grada Vukovara svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu. U njemu su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina.

Ovo je film je o ljudima čija je sudbina i dalje nepoznata. Film je o potrazi za identitetom, vjerom, povezivanju i otkupu… To je potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva pa čak i zastrašujuća. Finalno, to je film o buđenju i slobodi koji se temelji na izvorima prikupljanim više od deset godina.

Miješana glumačka ekipa “Šesti autobus” čini film još snažnijim

Glumačku ekipu filma Šesti autobus predvode Marko Petrić i Zala Djuric, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića, a tu su i Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Toni Gojanović, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.

Upravo je ovakva miješana hrvatsko regionalna ekipa ono što filmu daje dodatnu vrijednost, emotivno ga čineći još snažnijim, a pojedine njegove scene daleko upečatljivijim i dubljim. Glazbu su radili hrvatskih glazbenici Ante Gelo i Goran Bare koji su za potrebe filma skladali i pjesmu Život kao rijeka koju će gledatelji filma imati priliku ekskluzivno čuti tijekom projekcije. Dodajmo da je scenarij napisao Dominik Galić, a sam film je režirao Eduard Galić.

Vukovar je jedan posebni mikrokozmos

Taj grad je mjesto gdje ne postoje univerzalne istine, mjesto na kojem nisu krivi jedni, a ispravni drugi. U ratu je jedina istina ona koja se dogodi taj dan. Što više vremena prođe, sve je teže doći do prave istine. Sve manje ljudi od nje ima koristi i sve je manje onih kojima je ona zanimljiva. Upravo to je bio dodatan izazov snimanja ovog filma, gledajući više od 30 godina unatrag, pokušavajući dokučiti istinu.

Film Šesti autobus u distribuciji Duplicata možete gledati u zagrebačkim kinima, ali i kinima diljem Hrvatske, od četvrtka, 17. studenog 2022. godine. Ulaznice je moguće kupiti na blagajnama kina CineStar ili online putem mrežne stranice na adresi cinestarcinemas.hr. Više o ovom filmu možet doznati na stranicama IMDB-a. Dodajmo da film u kina dolazi dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

VIDEO TRAILER: Šesti autobus (2022.)

Tagged