jorge luis borges 2019

Scenski program povodom 120. obljetnice rođenja Jorgea Luisa Borgesa u KIC-u

Scenski događaj “U Borgesovim ogledalima” koncipiran je kao dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa Jorgea Luisa Borgesa. U svrhu jače polarizacije elemenata pa i naglašavanja ideje međusobnog zrcaljenja svih sastojaka, uz umjetnike koji su trajno opsjednuti Borgesovim djelom, uključili smo glazbu i film.

Sudionici ovog posebnog scenskog događaja koje je okupio Goran Matović, autor koncepcije, svojim umijećem uspostavljaju novi dijalog s piscem koji je središte književnog univerzuma.

Borgesova slava zasniva se na ulozi ekskluzivnog šaptača, ezoteričnog reformatora i elitnog sugovornika: usprkos svojoj poznatosti, Borgesovi čitatelji imaju iluziju da su ga sami otkrili i da im se gotovo osobno obraća. Nakon Borgesa u književnoj republici ništa ne ostaje tamo gdje je prije bilo…

“Nisam siguran da postojim, u stvari. Ja sam svi pisci koje sam poznavao, svi ljudi koje sam sreo, sve žene koje sam volio; svi gradovi koje sam posjetio… Nisam ni u što siguran, ne znam ništa… Možeš li zamisliti da čak ne znam ni datum svoje smrti?”, misli Jorge Luis Borges.

Scenski program povodom 120. obljetnice rođenja Jorge Luis Borgesa pod naslovom U Borgesovim ogledalima održat će se u četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 19 sati u KIC-u (Preradovićeva 5).

O Jorgeu Luisu Borgesu

Jorge Luis Borges (Buenos Aires, 24. kolovoza 1899. – Ženeva, 14. lipnja, 1986.), bio je argentinski pisac i “jedan od najsamosvojnijih autora suvremene svjetske književnosti uopće” čija “je proza bitno utjecala na svjetsku književnost druge polovice 20. stoljeća”. Najpoznatiji je po kratkim pričama, ali bio je i pjesnik i esejist.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -