mia maraković - projekt teški otpad - galerija laval nugent zagreb - 2019

Samostalna izložba slika akademske umjetnice Mije Maraković u Galeriji Laval Nugent

Samostalna izložbe akademske umjetnice Mije Maraković pod nazivom “Projekt teški otpad” otvara se u četvrtak, 28. studenog 2019. godine s početkom u 19 sati u galeriji Laval Nugent (Vodnikova ulica 4, Zagreb).

Riječ je o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi u galeriji Laval Nugent koja je ujedno i pobjednička izložba godišnjeg natječaja za izlaganje u galeriji.

Naime, među više od trideset prijava pristiglih na natječaj za izlaganje u 2020. godini u Galeriji Laval Nugent Stručni savjet galerije odabrao je mladu akademsku umjetnicu Miju Maraković koja će se na samostalnoj izložbi predstaviti radovima različitih formata nastalim u posljednje tri godine.

Izložba će biti otvorena do 14. prosinca 2019. godine.

O izložbi “Projekt teški otpad”

Kronologija radova izloženih u Laval Nugentu nije od presudne važnosti. Oni su nastali između 2017. i 2019., no možda je od veće važnosti spomenuti presjek događaja u Mijinom životu: kraj akademije, ostavljanje jednog životnog puta i kretanje u drugom smjeru, smjeru nepoznatog. Pojam gniježđenja i nije tako stran za provući kroz trenutačno Mijino slikarstvo…

Ona kao da je uzgajala i čuvala sve ove predmete koje vidimo danas na zidu galerije te kroz taj proces istovremeno konstruirala vremenski neponovljivu stvar – rađanje radova koji se u srži sastoje od odbačenih predmeta – teškog otpada. Sakupljajući i pronalazeći jedan po jedan objekt, dan po dan, već je onda stvarala stanice svog rada, a njihovom adaptacijom dekonstruirala i rekonstruirala njihove molekule u jednu profaniju svrhu – svrhu umjetničkog djela.

Autorica ove radove naziva radovima od smeća pa ću stoga i ja prisvojiti taj termin, iako uzmimo u obzir kako ovi nasumično izabrani predmeti, nisu ovdje pukom slučajnošću već(ne)svjesnim odabirom umjetnice… (iz predgovora Tanje Škrgatić)

O Miji Maraković

Mia Maraković rođena je 23. rujna 1990. godine u Zagrebu. Završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Do sada je imala devet samostalnih izložbi u Osijeku te izlaže na pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih ističe 33. Salon mladih (Zagreb), Drava art Biennale (Koprivnica) i Osten biennale crteža (Skopje, Makedonija).

Mia Maraković dobitnica je Rektorove nagrade 2016. godine za projekt Život ispod Sunca, 2017. godine osvojila je posebnu nagradu u sklopu izložbe Student International Art Biennal (Makedonija), a 2018. godine treću nagradu Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Iste godine nagrađena je i pohvalnicom akademskog vijeća.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -