samoborski fašnik 2024

Samoborski fašnik 2024 | 198. izdanje ovog maskenbala pod motom “Od mamuta do robota” održavat će se od 2. do 13. veljače 2024. godine!

198. Samoborski fašnik pod motom “Od mamuta do robota” održavat će se od 2. do 13. veljače 2024. godine u Gradu Samoboru! A fašnički spektakl započinje u petak, 2. veljače u 19 sati, kada će gradonačelnica Samobora Petra Škrobot predati ključeve grada te će se proglasiti Slobodna Fašnička Republika! Potom na ulice izlaze maskirane grupe brojnih sudionika koji će pretvoriti grad u mjesto stalne dvotjedne zabave.

Na jednoj od najstarijih tradicionalnih fašničkih manifestacija na ovim područjima, posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koja će potaknuti fašnički duh na samoborskim ulicama i trgovima. Ovogodišnji 198. Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo ispunjeno smijehom, glazbom i šarenim kostimima. Ukratko, bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja. I dodajmo, vraća se i Fašnički šator!

“Trudimo se svake godine unijeti nešto novo u program tako da se nakon osam godina vraća fašnički šator. A u njemu će se održavati i dio koncerata od ukupno njih 14! Naime, zabavljat će vas Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4, Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora i Lidija Bačić. Pripremili smo i bogat dječji fašnik, uz pregršt sadržaja za djecu”, rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora.

Samoborski fašnik njeguje prijateljske veze sa brojnim gradovima

“Kako njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima, tako nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske. A one dolaze iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske, Rogoznice, s otoka Paga, Ogulina, Koprivnice, ali i iz drugih krajeva. Također, doći će skupine iz susjedne Slovenije iz Brežica i Kostanjevice na Krki. Atraktivne maske uz alegorijska kola garantiraju i samoborski mjesni odbori i gradske četvrti”, dodala je Petra Škrobot i naglasila da su svi koncerti besplatni za posjetitelje.

198. Samoborski fašnik će predstaviti više od 3.000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će tako moći uživati u plesnim, likovnim radionicama i predstavama. Dodajmo i da je osiguran i veliki broj nagrada za maskirane posjetitelje i grupe. Uz to, Samoborski fašnik nudi i događaje za sve uzraste.

“Djeca će uživati u maskiranim povorkama kada će na jedan dan postati ono što žele. U fašniku sudjeluju maskirani samoborski vrtićanci i osnovnoškolci – ukupno 50 grupa. A s još 20 gostujućih grupa maskiranih mališana to je oko 2.500 djece koja će prodefilirati Slobodnom Fašničkom Republikom. Pripremili smo i brojne radionice – graffiti, break dance, hip hop, edukativno-kreativne radionice izrade životinjskih maski Zoološkog vrta Grada Zagreba. Također, djeca će se moći provozati šašavim vlakićem i pogledati zanimljive predstave. Svoje maštovite kostime uz impozantna alegorijska kola predstavit će samoborski mjesni odbori, ukupno šest skupina. Oni nastupaju u nedjelju od 15 sati na središnjem Trgu. I ove godine u goste nam dolaze gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, oko 20 grupa, s preko 500 sudionika“, rekla je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobor.

Od 2. do 13. veljače 2024. godine Samobor postaje Slobodna Fašnička Republika!

Samoborski fašnik ima i svoje sportske discipline. Naime, održat će se Srakotrk, natjecanje pod maskama u orijentacijskom trčanju. Zatim, tu je i nogometna Fašnička liga prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti, koja će se održati na terenima Sportskog kuba Stars. Svoje fašničko kolo ima i Samoborska zimska trail liga sa startom na Poljanicama. Fašnički turnir u beli održat će se u Bunkeru s posebnim fašničkim kartama.

Od 2. do 13. veljače 2024. godine, Samobor postaje Slobodna Fašnička Republika, kada vlast preuzimaju Sraka, Princ, Sudec i Fiškal s maškarama. “Osim kaj bumo norili jako nam je drago kaj će se maskirati i naši mjesni odbori. Očekujemo da će ove godine biti najbolje maske na najboljem fašniku! Maskirajte se, dođite, zabavite se i prijavite svoje maske jer vas očekuju bogate nagrade. Bit će ovo najluđi samoborski fašnik”, poručili su Princ Fašničke Republike, Sudec, Fiškal i Sraka.

Pridružite se Samoborskom fašniku gdje će se ulice pretvoriti u arenu zabave, a grad postati epicentar veselja. Pokažite svoj duh fašnika, neka ispuni vaša srce i cjelokupni grad! Dođite u Samobor na 198. Samoborski fašnik, pokažite svoj fašnički duh, prepustite se veselju i ne zaboravite: “Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik.”! Sve detalje o Samoborskom fašniku pratite na FB stanici Samoborski fašnik i na mrežnim stranicama na adresi fasnik.com.

Tagged