rhythm-o-phonia 2022 I udaraljkaško natjecanje - muzička akademija zagreb

RHYTHM-O-PHONIA – udaraljkaško natjecanje i ujedno finale stote obljetnice Muzičke akademije!

Drugo izdanje natjecanja RHYTHM-O-PHONIA održat će se od 11. do 16. srpnja 2022. godine u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Ovaj koncert će označiti finale obilježavanja stote obljetnice Muzičke akademije. Nakon iznimnog uspjeha prvog izdanja Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja 2019. godine, Muzička akademija nastavlja promovirati svoju međunarodnu prisutnost i razvoj svog studija udaraljki.


Natjecanje, u kojem će sudjelovati glazbenici iz Hong Konga, SAD-a, Ukrajine, Italije i Hrvatske, održat će se u tri natjecateljska kruga. S obzirom da Rhythm-o-phonia inzistira na promociji djela hrvatskih autora, svaki sadrži po jednu zadanu skladbu hrvatskog autora i jednu skladbu po izboru kandidata. U završnom krugu natjecanja finalisti će nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva.

Završni koncert će se održati u subotu, 16. srpnja 2022. godine u 19:30 sati u dvorani Blagoje Bersa uz slobodan ulaz. Članovi ocjenjivačkog suda su priznati udaraljkaši iz cijelog svijeta. To su Mark Ford (SAD), Shiniti Ueno (Japan), dr. Istvan Szabo (Mađarska), dr. Ludwig Albert (Belgija), Le Yu (Kina/UK) te Ivana Bilić i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik (Hrvatska).

RHYTHM-O-PHONIA nastavlja jačati međunarodni ugled hrvatske scene u svijetu

No, ovaj koncert i dodatno obogaćuje hrvatsku kulturu novim domaćim skladbama pisanim za udaraljke. Također, on prezentira i manje poznate domaće skladbe kroz zadane kompozicije. Glazbena natjecanja, a osobito ona međunarodna, čine jedinstvenu priliku za mlade glazbenike da istraže vlastite mogućnosti. Također, oni tu i pozicioniraju svoja umijeća i vještine među kolegama.

Zbog uspjeha prvog izdanja natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi. Uz to, plan je da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine. Tijekom prvog izdanja, Muzička akademija proslavila je 30 godina studija udaraljki u Hrvatskoj. A podršku su svojim članstvom u ocjenjivačkom sudu pružili vodeći svjetski solisti na udaraljkama. Oni su Jean Geoffroy (Francuska), Ludwig Albert (Belgija), Marta Klimasara (Poljska / Njemačka), Shiniti Ueno (Japan) i Ivana Bilić (Hrvatska) te kao predsjednik ocjenjivačkog suda i umjetnički voditelj projekta Igor Lešnik.

Hrvatska udaraljkaška scena u stručnim umjetničkim i pedagoškim krugovima uživa visoki ugled

I to prvenstveno zahvaljujući međunarodnim koncertnim, pedagoškim i organizacijskim aktivnostima hrvatskih udaraljkaša solista te ansambla biNg bang. Vodeći svjetski udaraljkaši redovito gostuju na dva hrvatska međunarodna udaraljkaška festivala. A u Hrvatskoj udaraljke studiraju mnogi inozemni mladi glazbenici koji čine čak polovicu udaraljkaške klase.

Više njih je osvajalo nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Italiji te SAD-u čime je Muzička akademija Zagreb potvrdila međunarodni ugled kao institucija na koju mladi glazbenici iz Europe i svijeta rado dolaze usavršiti svoje umjetničke kvalitete, a renomirani solisti i pedagozi održati koncerte i predavanja. Više o natjecanju dostupno je na mrežnoj stranici Muzičke akademije i Facebook stranici Natjecanja.

Tagged