izložba narodnih nošnji "na putu do mora" 2019

Revija tradicijskog ruha “Na putu do mora” – narodne nošnje u KUC Travno

U sklopu 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb, koja je 2014. godine proglašena kao festivalska priredba od nacionalnog značenja, održat će se revija tradicijskog ruha. U Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17) u petak, 22. studenoga s početkom u 19.30 sati prošetat će narodne nošnje koje se mogu vidjeti “Na putu do mora”, kako sama revija i nosi ime.

Ova revija nastavak je istoimene izložbe koja se u srpnju 2019. godine postavila u Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji u sklopu Smotre. Autorice izložbe, etnologinje Lucija Halužan Hačić, Ivana Mihajlic te Bojana Poljaković Popović postavom su prikazale odjevno tradicijsko kulturno stvaralaštvo uz povijesne ceste Karolinu, Lujzijanu i Jozefinu.

“Središnja tema ovogodišnje Međunarodne smotre folklora Zagreb je etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora uz te povijesne ceste kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera”, govore autorice. Također napominju i da je “naizgled teško povezati gradnju ceste s razvojem narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Razvojem ovakve infrastrukture veći je izbor materijala postao dostupan za izradu narodnih nošnji. Upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.”

Na reviji će se prikazati i nošnje rekonstruirane u sklopu Make it new projekta u kojem sudjeluju Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba, Kulturni centar Mladost iz Novog Sada te Omladinsko udruženje Axiom iz Sarajeva. Ovaj projekt sufinanciran sredstvima Kreativne Europe kao cilj ima očuvati i promicati tradicijske tehnike potrebne za izradu narodnih nošnji te pokazati sličnosti u tradicijskom rukotvorstvu između tri susjedne države.

Ulaz na ovu reviju je slobodan. Uz ljepotu narodnih nošnji posjetitelji će uživati i u glazbeno – plesnim izvedbama folklornog ansambla Zagreb – Markovac.

Stoga je za sve zaljubljenike u tradiciju i narodne nošnje 22. studeni 2019. godine datum koji se ne smije propustiti!

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Revija tradicijskog ruha “Na putu do mora” – narodne nošnje u KUC Travno

Comments are closed.