renata salecl - filozofski teatar - hrvatsko narodno kazalište - 2022.

Renata Salecl, filozofkinja i sociologinja, gošća je Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK-u

Nova sezona Filozofskog teatra nastavlja se gostovanjem poznate slovenske filozofkinje i sociologinje Renate Salecl! Ona će sa Srećkom Horvatom u četvrtak, 24. ožujka 2022. godine u 18 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.


Podsjetimo, gosti Filozofskog teatra u ovoj sezoni bili su filozof Slavoj Žižek i kazališni redatelj Milo Rau. A nastavak sezone kao i razgovor s Renatom Salecl pokušaj je da upravo u doba u kojem smo suočeni s dubokim društvenim transformacijama i svjetskim katastrofama – pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini, uz dijalog i filozofiju u kazalištu iznađemo odgovore na neka od gorućih pitanja.

Renata Salecl proglašena je “slovenskom znanstvenicom godine” 2010. godine

A u ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Istraživačica je pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, redovna profesorica na Birkbeck College u Londonu i članica Slovenske akademije znanosti. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 80-ih godina bila je aktivna i u poznatoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Njene su knjige prevedene na petnaest jezika, a među njima se ističu (Per)verzije ljubavi i mržnje, Tiranija izbora, O tjeskobi, itd. Krajem 2021. godine u izdanju Naklade Ljevak izašao je hrvatski prijevod knjige Renate Salecl pod provokativnim naslovom Čovjek je čovjeku virus. A on čuvenu latinsku izreku Homo homini lupus (hrv. “čovjek je čovjeku vuk”) pretvara u Homo homini virus.

Kako smo dospjeli do točke u kojoj je čovjek čovjeku postao potencijalni izvor bolesti i smrti? Kako su se promijenili ljudski odnosi zbog pandemije koronavirusa, ali i sveprožimajućeg straha i neprekidnog dotoka katastrofalnih vijesti? Na koji način društvene mreže doprinose sveopćoj polarizaciji društva, koja je svakim danom sve veća? Kako se nositi sa svime time i što nam je činiti? To su samo neke od tema o kojima će Renata Salecl razgovarati zajedno sa svojim domaćinom Srećkom Horvatom. Podsjetimo, on još od 2014. uređuje i vodi Filozofski teatar pri Hrvatskom narodnom kazalištu. Više o Renati i njezinom djelu doznajte na Wikipediji.

Tagged