ratnički ples - the martial art / zkm zagreb

Ratnički ples – gostovanje kineske predstave u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagrebačko kazalište mladih i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske predstavljaju gostovanje kineske predstave “Ratnički ples” (The Martial Dance). Predstava će se održati u sklopu Hrvatsko – kineske godine kulture i turizma u srijedu, 11. rujna 2019. godine u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.


O predstavi Ratnički ples

Jednako kao što su se borilačke vještine rodile iz želje da okončamo rat, ples se rodio iz ljubavi prema glazbi. Svladavanjem napada i obrane, majstori borilačkih vještina traže vezu između sebe i izvanjskog svijeta. Postizanjem ravnoteže između pokreta i nepomičnosti, plesači tijelima istražuju duhovna pitanja i dvojbe.

Kineska riječ za ples i borilačku vještinu jednako se izgovara. Iako se ta dva umijeća razlikuju u načinu izražavanja, u duhu se spajaju: oba slijede niz pravila da sjedine naše tjelesno i duhovno biće.

Kao što naziv ratnički ples daje zaključiti, plesom se stvara bešavno, cjelovito djelo. Kineske borilačke vještine pokazuju se svijetu kroz medij suvremenog plesa s ciljem predstavljanja, razvijanja, inoviranja i promoviranja jedinstvenog istočnjačkog identiteta.

Zhao Liang – plesni umjetnik

Zhao Liang jedan je od pionira suvremenog plesa u Kini. Plesač i redatelj, jedan je od rijetkih koji su svladali i tjelesne i kreativne vidove plesa. Zhao Liang istražuje odnose između neba, zemlje i ljudskog roda, i posjeduje jedinstvenu sposobnost da motive iz tradicionalne kulture uobliči u umjetnički koncept i oživi na pozornici.

Rušeći ograde između različitih stilova, kombinira ples, vizualne umjetnosti i kazalište kako bi stvorio nešto veće od zbroja svojih dijelova. Vješto spajajući zapadni moderni ples, istočnjačku filozofiju, istočnjačku estetiku i psihologiju, njegovi radovi nadilaze ono što se uobičajeno smatra suvremenim plesom. Riječi im nisu potrebne. Komuniciraju izravno s dušom gledatelja.

Zhao Liangov jedinstven stil i kreativni jezik plod su brojnih godina putovanja svijetom. Izvan Kine nazivaju ga pastirom s Istoka i prvi je kineski plesač koji je nagrađen Rimskom nagradom za suvremeni ples. U Kini ga hvale kao duhovnog plesača osebujnog istočnjačkog stila i autentičnog koreografskog talenta.

Zhao Liang ART

Kompaniju Zhao Liang ART osnovali su 2012. godine strastveni ljudi spremni otići kamo ih ples odvede. Glavna svrha kompanije je stvaranje i izvođenje predstava suvremenog plesa i dosad je kreirala sedam snažnih plesnih djela.

Usavršavajući svoju umjetnost, kompanija je postigla i komercijalni uspjeh, što je čini rijetkim cvijetom u svijetu kineskog plesa.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged