queer zagreb 2022.

Queer Zagreb sezona 2022 – 20 godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi

Queer Zagreb jedan je od najprepoznatljivijih i najdugovječnijih programa koji već 20 godina zaredom propituje normativnosti u ovom dijelu Europe. Način rada udruge Domino definiran je pružanjem podrške i suradnje s organizacijama, institucijama i inicijativama iz različitih sektora te sa svim LGBTIQ+ inicijativama u Hrvatskoj i većinom u regiji. Na idejama otvorenosti, slavi se kreativnost i ljubav te se gradi čitava 20. Queer Zagreb sezona. A ona je ispunjena suradničkim programima i zajedničkim obilježavanjem obljetnice.


20. Queer Zagreb sezona započela je novim programom za podršku domaćim vizualnim umjetnicima u javnom prostoru. Tako je Domino tijekom cijele 2022. godine zakupio jumbo plakat kod Krivog puta na Savskoj cesti 14. A on će ovim putem postaje trajni queer javni prostor u Zagrebu. Ovaj program osvajanja javnog prostora queer vidljivošću podržat će šest autora i autorica. A oni će zajedno proizvesti seriju od 24 rada na temu queer identiteta u Hrvatskoj danas.

Projekt Queer Zagreb počeo je početkom siječnja umjetničkim fotografijama Sanjina Kaštelana

Sanjin se poigrava jednom od tema 20. obljetnice – etno queerom. On istražuje queer u domaćoj baštini, u narodnim predajama i mitovima. Sanjin Kaštelan donosi idejno rješenje susreta elemenata tradicijskih nošnji i/iz folklornih navada te senzualnosti otkrivenoga muškog tijela. Na drugom Q20 plakatu nalazi se široki kožnati pojas – ćemer – koji je dio muške narodne nošnje u Lici. Ćemer je sastavljen od kožnatih listova koji tvore džepove, ukrašen je metalnim zakovicama i kožnatim trakicama, a bio je pokazatelj ugleda.

Sanjin Kaštelan, rođen 1977. u Rijeci, diplomirani je hungarolog i filozof. Nakon dugogodišnjih poslovnih iskustava u marketingu te festivalskoj produkciji, fotografijom počeo baviti rekreativno, a potom i profesionalno. Najčešće surađuje na projektima produkcijskih kuća te marketinških agencija (social/digital), no radost pronalazi u rekreiranju ljepote izvanjskoga te svijeta emocija. Za više informacija o 20. Queer Zagreb sezoni pratite na mrežnim stranicama na adresi thisisadominoproject.org.

Tagged