pukovnik ptica - hristo bojčev - kerempuh 2020

Premijera predstave “Pukovnik Ptica” Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana

Premijera predstave “Pukovnik Ptica” Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana održat će se 2. veljače 2020. godine u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Višestruko nagrađivana crna komedija Pukovnik Ptica, svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva, na sceni Kerempuha započet će svoj život u režiji Vinka Brešana. Među mnogim prestižnim nagradama koje je tekst osvojio, ističe se ona na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997., gdje je pobijedio u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta.

Ovaj komad, aktualan danas kao i onda kada je nastao, kritički se bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu. U svojem odnosu prema svjetskoj politici, krajnje je apsurdan te plete finu mrežu ironije i oštrog portretiranja stvarnosti, smještajući radnju u, za satiru i te kako podatan, dramaturški okvir mentalne institucije.

Ovo je djelo Hriste Bojčeva bolno prožeto humanizmom te u prvi plan postavlja, ne san o slobodi i individualnost, već temeljnu čovjekovu potrebu za smislom. Dakle, uz obilje humora i gorkog apsurda, sedam likova traži smisao u napetoj dramaturgiji izvrnutog realiteta, podsjećajući nas na Scorseseov Otok Shutter, Amenábarove Uljeze i sl., u kojima baš ništa nije onako kako na prvi pogled djeluje. Koliko lako, pojedinačno, ali još više na razini društva, prepuštamo kormilo svojeg života slijepcima koji bauljaju mrakom, dok se kunu u poznavanje divljih staza te nas vode od psihijatrije pa do samog srca Europe.

Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta. Svima nam treba doktor, a doktorima najviše, svojevoljni post mnogo bolje zvuči nego gladovanje, a ništa na svijetu tako dobro ne strukturira identitet poput uniforme i vanjskog neprijatelja. Riječima autora, svaki je san ipak samo jedna velika paranoja, ali srećom luđacima je i Bog na pomoći.

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostime Marita Ćopo, scenografiju Dragutin Broz, glazbu Mate Matišić, a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondecar. Inspicijentica je Ena Subotić.

U predstavi igraju Borko Perić (Doktor), Dražen Čuček (Fetisov), Nikša Butijer (Hačo), Vedran Mlikota (Matej), Marko Makovičić (Kiro), Vilim Matula (Daud) i Branka Trlin (Pepa).


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Premijera predstave “Pukovnik Ptica” Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana

Comments are closed.