djetinjstvo u agramu - gavella zagreb - 2022.

Premijera predstave “Djetinjstvo u Agramu” Miroslava Krleže igra u KUC Travno

Knjiga “Djetinjstvo u Agramu” zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa. Taj naslov otkriva ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikog pisca. U adaptaciji dnevnika – ispovjedne proze “Djetinjstvo u Agramu”, kao i “Fragmenata”, rekonstruiramo prizore iz Krležina djetinjstva. Autobiografski tekst “Fragmenti” pisan je u dramskoj formi i idealan je okvir za kazališnu adaptaciju “Djetinjstva u Agramu”, u kojoj se Krleža oslobađa nametnutih pogleda na svijet.


U Fragmentima Krleža ruši dječji oltar i gradi kazalište kao presudni oblik slobode. Kućni oltar preobrazio je u živućeg histriona i novu kazališnu čaroliju. Naime, u autobiografskoj prozi Djetinjstvo 1902-03, koja je izvorno dio dnevnika iz ratnih godini 1942./43., pisanoj u proljeće i ljeto 1942. godine, Krleža bilježi kako je kao dječak jedne vizionarne noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom: deteleogizirao je sliku Čovjeka i sveo je na materiju, što mu je objavilo sumrak bogova i historijskoga patosa…

Djetinjstvo u Agramu igra u dvorani KUC Travno

U Kulturnom centru Travno u srijedu, 23. veljače 2022. godine u 20 sati održat će se premijera predstave Djetnjstvo u Agramu Miroslava Krleže. Predstavu režira Senka Bulić i koprodukciji kazališta Gavella i Festivala Miroslav Krleža. U predstavi glume Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić.

Ovo je još jedna u nizu premijera kazališta Gavella koje se zbog oštećenja nakon potresa održavaju na alternativnim lokacijama. Dodajmo da je predstava premijerno izvedena u sklopu Festivala Miroslav Krleža u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Predstavu možete pogledati i u četvrtak i petak, 24. i 25. veljače. Ulaznice možete kupiti na blagajni kazališta. Više o Miroslavu Krleži doznajte na Wikipediji.

Tagged