bilježnica robija k. / viktor ivančić / kerempuh zagreb 2019

Premijera predstave “Bilježnica Robija K.” Viktora Ivančića u Kerempuhu

Kultna satirička kolumna “Bilježnica Robija K.” pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko – satiričkog časopisa “Feral Tribune”, drsko i beskopromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina – i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K. Ova subverzivna feljtonistička forma doživjet će svoju scensku inscenaciju u nedjelju 22. prosinca 2019. godine, u režiji mlade redateljice Marine Pejnović, upravo u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedinom žanrovski (satirički) profiliranom teatru na našim prostorima.


Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno – političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava Bilježnica Robija K. kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, naših i njihovih pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama.

Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

U predstavi igraju Josip Brakus (Robi K.), Željko Königsknecht (Dida), Linda Begonja (Mama, Smilja), Filip Detelić (Tata), Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja.

Uz redateljicu i autoricu adaptacije Marinu Pejnović, angažiranu u sklopu sklopu Kerempuhove inicijative afirmacije mlađe generacije redatelja, autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.

O Viktoru Ivančiću

Viktor Ivančić rođen je 8. listopada 1960. godine u Sarajevu. Novinarstvom se počeo baviti početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, najprije u studentskoj štampi, a zatim kao profesionalni novinar. Bio je jedan od osnivača i višegodišnji glavni urednik satiričko-političkog tjednika Feral Tribune iz Splita.

List je bio čuven zbog svoje provokativnosti, antiratnog angažmana i otpora nacionalističkom režimu; tjednik je dobio cijeli niz međunarodnih profesionalnih nagrada, a između ostaloga je proglašen i najboljim satiričkim listom na svijetu.

Uz novinarske članke, piše romane, priče i eseje.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged