predstava "skupa" - petra hrašćanec - 2020

Predstava “Skupa” Petre Hrašćanec igra u Zagrebačkom plesnom centru

Nova plesna predstava “Skupa” umjetnice Petra Hrašćanec bit će premijerno izvedena u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada 2020. godine u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru te potom 24. listopada na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavi u Gorizii u Italiji.

Zbog velikog interesa, ali i ograničenog broja ulaznica, predstava će dodatno biti izvedena u petak, 23. listopada u 18 sati. Predstavu izvode Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tessa Ljubić, Ariana Prpić, Una Štalcar Furač i Tea Maršanić (zamjena).

“Projekt Skupa predstavlja šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO”, pojašnjava Petra Hrašćanec.

Spomenuti je rad odabran u sklopu natječaja međunarodne mreže Pan Adria za koprodukciju u suvremenom plesu te će tako biti premijerno predstavljen na spomenutom prvom izdanju festivala Visavi u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Gorizia (IT) i Novom Goricom (SLO) u Gorici.

Koreografiju, u suradnji sa izvođačicama, potpisuje Petra Hrašćanec, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin. Svjetlo oblikuje Marino Frankola, autor vizuala Danijel Žeželj, a producentica Tena Bošnjaković.

O Petri Hrašćanec

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples, a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica norveške WEE COMPANY koreografa Francesca Scavette.

Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji sa nizom domaćih institucija (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij Suvremena plesna tehnika.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -