predstava "ružni" / teatar itd

Predstava “Ružni” u režiji Tamare Damjanović otvara novu sezonu Teatra iTD

Predstava Ružni nastala je kao zajednički rad autorskog tima, koji je kao odgovor na tekst što kritički progovara o suvremenoj kapitalističkoj kulturi i nezaustavljivoj potrebi za napretkom pronašao specifičan jezik kako bi ga kazališno oblikovao. Komad pa tako i predstava, koju ravnopravno nose četvero mladih glumaca (Josip Ledina, Lucija Barišić, Ivan Čuić, Goran Zelić) otvara pitanje pozicije čovjeka unutar korporativne ljestvice te njegove spremnosti da se kroz uspinjanje na njoj odrekne vlastitog identiteta kako bi postigao materijalnu dobrobit.

Prva ovosezonska premijera Teatra &TD, predstava Ružni u režiji Tamare Damjanović održat će se u srijedu, 2. listopada 2019. godine u 20 sati u Velikoj dvorani &TD-a. Reprizne izvedbe su na rasporedu 3., 4. i 5. listopada, također u 20 sati u Velikoj dvorani. &TD.

Blagajna &TD-a radi od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave.

O predstavi Ružni u Teatru &TD

Koliko je čovjek u današnjem društvu, koje postavlja visoke kriterije oko načina oblikovanja i prezentiranja vlastitog sebe, sposoban zadržati osobni pečat ili je iluzorno misliti da je to uopće moguće?

U svijetu Danas, prostoru širine i vremenu komunikacije, kad je život – napokon – počeo disati, je li moguće da bi se mogla pojaviti ikakva ograničenja na sve nam suvremenošću poklonjene slobode? U svijetu Danas, koji u jednom od duhova tog – našeg – vremena, kapitalističko-korporativnom, odgaja savršena bića unutar savršeno uređenih sustava, je li moguće da se pojavi itko tko bi takvom savršenstvu bio greška?

U svijetu Danas, koji neumorno promovira prihvaćanje svega što na planeti biva, je li moguće zaista doprijeti do onoga što bi u nama bilo iskreno, ranjivo, ljudsko, bez da to naruši ljepotu svih tih elegantno serviranih ultimatuma?

U svijetu Danas, je li moguće – hipotetski, samo hipotetski – da čovjek ostane dijelom tog svijeta, a da pritom ne prestane biti – onaj koji je?

  • uloge: Lette, ružni: Josip Ledina; Fanny, njegova supruga; bogata stara dama; medicinska sestra: Lucija Barišić; Scheffler, Letteov šef; kirurg: Goran Zelić; Karlmann, Letteov asistent; kirurgov asistent; sin bogate stare dame: Ivan Čuić;
  • režija i dramaturgija: Tamara Damjanović
  • scenografija: Alma Trtovac
  • autor: Marius von Mayenburg – Der Häßliche
  • s njemačkog jezika preveo Dubravko Torjanac

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - -