predsjednici&ca - kerempuh - 2020

Predstava “Predsjednici&ca” u režiji Tarija Filipovića igra u Kerempuhu

Praizvedba predstave “Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)” autora Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića, održat će u subotu, 24. listopada 2020. godine, u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Predstava je nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe.

Predstava u kojoj Kolinda Grabar Kitarović na večeru zove Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita kako bi udruženim snagama, a vođeni bogatim političkim iskustvom, pronašli recept za spas zabrinjavajuće hrvatske situacije, iznimno je aktualna i britka komedija, koja ističe mnoge apsurde našeg društva te nas na duhovit način podsjeća na hrvatsku prošlost i sadašnjost, ali i upozorava na neizvjesnu budućnost.


Pritom, spoj intrigantnih pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”? Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili “oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju?

Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera.

U predstavi igraju Tarik Filipović (Tuđman), Ornela Vištica i Ana Begić Tahiri (Grabar Kitarović), Boris Svrtan (Tito), Hrvoje Kečkeš (Mesić), Siniša Miletić i Ivan Jončić (Josipović).

Scenografiju potpisuje Damir Medvešek, kostime Vedrana Rapić, autor glazbe je Milorad Stranić, koreografkinja Larisa Lipovac, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, a oblikovatelj zvuka Damir Ključarić.

Tagged