predstava okvir - bruno babić i zagrebački plesni ansambl - zekaem - 2021. - foto: jelena janković

Predstava “Okvir” Borne Babića i Zagrebačkog plesnog ansambla u ZeKaeMu

Predstava “Okvir” u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla bit će održana u subotu, 18. prosinca 2021. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih. Plesnu predstavu prema ideji i u koreografiji domaćeg plesnog umjetnika Borne Babića izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić i Jovana Zelenović. Dodajmo da će se reprizna izvedba predstave “Okvir” održati u nedjelju, 19. prosinca.

Inspiraciju za umjetnički proces autor Borna Babić pronalazi u knjizi Narcizam: poricanje istinskog sebe američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena. “Oduvijek me zanimala kontradikcija između narcističkog i skromnog koja je, uvjeren sam, u svima nama. Puno sam se puta susretao i prepoznavao u sebi i drugima te dvije pozicije te sam ih poželio dublje razumjeti”, smatra Borna.

Predstava Okvir istražuje “nulto vrijeme, vrijeme praznog hoda”

“A u tom vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugog ili drugih – njihovo djelovanje i odluke – bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Zarobljeni strahom, vrhovnim krvnikom naše slobode, krećemo se kroz prostor-vrijeme poput automata u vlastitim mikrouniverzumima u izbjegavanju drugih. Ili se pak povremeno mehanički sinkroniziramo na točki zajedničkog kratkotrajnog interesa”, dodaje Borna Babić.

“Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira. Okvir je omeđivanje. Svođenje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. One koja zove da joj se pogleda u oči. Da se pobjedi strah, utiša pobjesnjeli ego”, rekao je autor i koreograf predstave Okvir.

O Borni Babiću i predstavi “Okvir”

Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke. Diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam. Posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji. Bornu možete pratiti na njegovom Instagram profilu.

Autori koncepta predstave Okvir su Borna Babić i Davide Belotti koji je ujedno i asistent koreografa. Autori glazbe su Nenad Kovačić i Nils Peschanski. Scenografiju i kostimografiju potpisuju Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Mikulić, a oblikovanje rasvjete Saša Fistrić. Za fotografiju je zadužena Jelena Janković, a grafičko oblikovanje Vladimir Končar. Kostime je izradila Marija Fiket, a scenografiju Krunoslav Ozimec. Predstava nastaje u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla pod vodstvom Petre Glad Mažar. Asistentice produkcije su Nina Križan i Petra Valentić.

Tagged