predstava "obavezan smjer" / autor enes vejzović / gdk gavella zagreb / 2021.

Predstava “Obavezan smjer” autora Enesa Vejzovića igra u Tunelu Grič

Predstava “Obavezan smjer”, autorski projekt Enesa Vejzovića, opet je na repertoaru kazališta Gavella. Naime, nakon dvije izvedbe odigrane u prosincu 2020. godine, zbog viših sila premijera se morala odgoditi. A sada se zbog specifičnosti prostora u kojem se igra predstava – Tunela Grič, ali i epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, ulazak u tunel organiziran je u grupama od najviše četiri osobe koje su došle zajedno.

Početak izvedbe za pojedinu grupu je svakih deset minuta i naznačen je na ulaznici. Početak izvedbe za prvu grupu je u 19, a za posljednju u 20,30 sati. Predstava traje 40-ak minuta. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta Gavella i na mrežnoj stranici gavella.hr.


U podzemlju grada, u njegovim skrivenim zakutcima, borave ljudi koji se nadaju sresti nas. Možda misle da ćemo im pomoći sastaviti puzzle njihovih rasutih priča, možda tek trebaju nekoga da ih posluša ili nas pak žele pozvati na suigru i provesti nas kroz labirint; svejedno je, pristali smo pratiti ih i sudjelovati u onome što će nam prikazati. Odabiremo kartu iz ponuđenog špila i slijedimo tragove, od krhotine do krhotine nečijeg života, ronimo kroz tamu, ponekad nesigurni promatramo li ili nas promatraju. Obrisi su nejasni, značenja zamućena.

“Sve je u redu… I ja volim zavirivati u tuđe živote. Zato i jesmo ovdje, zar ne?”, reći će nam jedan od likova, naših domaćina. Svijet Obaveznog smjera utonuo je u neuhvatljivu kafkijansku zagonetnost, ali je i refleksija stvarnih događaja i stanja zastrašujućeg, zbunjujućeg, opominjujućeg vremena u kojem živimo. “Upozorili ste ga… Niste? Odlučili ste biti svjedok… Ali svjedok ne može biti svetac.

O predstavi “Obavezan smjer”

  • Koncept, tekst, režija: Enes Vejzović
  • Scenografkinja i kostimografkinja: Marita Ćopo
  • Autor glazbe: Nenad Kovačić
  • Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
  • Dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović
  • Autor fotografija: Mak Vejzović
  • Inspicijentica: Snježana Majdak
  • Igraju: Amar Bukvić, Ana Kvrgić, Barbara Nola, Bojana Gregorić Vejzović, Darko Stazić, Đorđe Kukuljica, Filip Križan, Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Ivana Bolanča, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ranko Zidarić i Mada Peršić

Tagged