predstava "kod kuće je najgore" / ephraim kishon / kazalište knap 2020

Predstava “Kod kuće je najgore” pisca Ephraima Kishona u KNAP-u

Avanture Indiane Jonesa, Supermana ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života malog čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika.

Te humoreske o našim “svakodnevnim pustolovinama” savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha.

Djela Ephraima Kishona prevođenija su od Biblije. Njegove knjige prisutne su u Hrvatskoj od 70-ih godina prošlog stoljeća i od tada se ne prestaju prepričavati po gradskim kafićima. Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem.

Predstava je u Kazalištu KNAP u siječnju na rasporedu u subotu, 25. u 20 sati te 8. i 21. veljače 2020. godine također u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 i 50 kuna.

Predstavu Kod kuće je najgore je režirao provjereni knapov hitmaker Boris Kovačević, a glume Dunja Fajdić i Marko Hergešić.

Dunja Fajdić rođena je u Karlovcu, odrasla u Ozlju i Malom Lošinju. Studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija, dodatno se usavršavala na glumačkim i lutkarskim radionicama.

Marko Hergešić rođen je 1988. u Sisku. Zbog glume prestao je trenirati košarku, a počeo pisati pjesme i kratke priče. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završava 2014. godine. Za ulogu u predstavi Kamenje u kazalištu Mala scena nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – drama.

Boris Kovačević (1960.) hrvatski je kazališni redatelj. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio drama, tv reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se: Münchhausen i Ja, tata! u Teatru Exit, Mi djeca s kolodvora Zoo i Dr. Dolittle u Zekaemu, Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto u Kazalištu KNAP, Maturanti u Dječjem kazalištu Dubrava, Izumitelj u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Muškarci su s Marsa, žene su s Venere na Sceni Vidra. Od 2009. voditelj je kazališta KNAP.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

1 thought on “Predstava “Kod kuće je najgore” pisca Ephraima Kishona u KNAP-u

Comments are closed.