danteov pakao: uprizorenje duše :: teatar itd zagreb :: 2022.

Predstava “Danteov Pakao: Uprizorenje duše” posljednja je ovogodišnja premijera u Teatru &TD

Predstava “Danteov Pakao: Uprizorenje duše”, autorski projekt Marina Klišmanića i Karle Leko, posljednja je ovogodišnja premijera u Teatru &TD. Predstava će se održati u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine u Velikoj dvorani &TD-a, a počinje u 20 sati. Dodajmo da je ulaz na premijeru moguć je isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe ove predstave na rasporedu su u utorak i četvrtak, 13. i 15. prosinca.


U predstavi Danteov Pakao: Uprizorenje duše glumi devet sjajnih mladih glumica i glumaca, budućnost hrvatskog teatra. A to su Vid Ćosić, Dominik Dolenc, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lidija Penić-Grgaš, Kristijan Petelin, Lucija Rukavina, Marin Stević i Ema Šunde.

Na pola našeg životnoga puta / u mračnoj mi se šumi noga stvori…

Tako započinje Dante Alighieri prvi dio svoje Božanstvene komedije, ujedno i najpoznatiji dio – Pakao. U kanonskom djelu talijanske književnosti autor kroz alegorijski pristup ističe društvene anomalije, ali i pitanje ljudske sudbine koja ostaje trajno zapečaćena odlaskom u zagrobni život. Pakao je slika poroka koji su utkani u svakodnevicu, a koji vode u čovjekovu propast.

Dante uz pomoć Vergilija koji ga vodi pokušava preduhitriti propast unutarnjim putovanjem. Upravo to unutarnje putovanje koje stoji iza alegorije ovog epa koristimo kao polazišnu točku za otkrivanje na koji se sve način pakao može prikazati danas. U vremenu u kojem živimo suočeni smo s vijestima koje nam se vrlo lako mogu učiniti toliko strašnima da nam se ponekad čini da je pakao već među nama. Vodeći se specifičnošću vremena okrenuli smo se ljudskoj psihologiji i paklu kao stanju duha. U tom košmaru ljudske duše nit vodilja jest psihodramska metoda koja pojedinca suočava s proživljenim događajima. Kroz protagonista koji je opčinjen Danteovim djelom polako ulazimo u njegov unutarnji svijet, osobno putovanje koje polako raskrinkava najtamnije dijelove njegove duše. Šuma u koju uprizorenjem Pakla zalazi postaje sve dublja i mračnija i iz nje više nema izlaza.

Danteov Pakao: Uprizorenje duše – informacije

  • Režija: Marin Klišmanić
  • Dramaturgija: Karla Leko
  • Oblikovanje svjetla: Martin Šatović
  • Kostimografija: Tina Spahija
  • Glazba: Nikola Krgovič
  • Radionica psihodrame: Tina Radibratović
  • Fotograf: Luka Dubroja

Projekt Danteov Pakao: Uprizorenje duše je realiziran u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Više informacija o Teatru ITD doznajte na mrežnim stranicama kazališta na adresi itd.sczg.hr.

Tagged