predstava "bilo jednom na brijunima" | tihana lazovi i sanja marković

Predstava “Bilo jednom na Brijunima” beogradskog Bitef teatra igra u Kerempuhu u subotu, 6. svibnja 2023. godine

U Satiričkom kazalištu Kerempuh gostuje predstava beogradskog Bitef teatra “Bilo jednom na Brijunima” autora Kokana Mladenovića. Predstava polazi od istinitog povijesnog susreta dvaju bračnih parova – Tita i Jovanke Broz te Richarda Burtona i Elizabeth Taylor. A on se dogodio na Brijunima sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Uloge tumače glumci Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković. I dodajmo, ovu kazališnu predstavu možete pogledati u kazalištu Kerempuh u subotu, 6. svibnja 2023. godine u 20 sati.

Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su parovi proveli zajedno dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, kroz biografske spise o životima ovih četiriju povijesnih ličnosti te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Richarda Burtona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu. Osnovni povod ovog susreta bilo je snimanje filma Sutjeska (1973.) i to je ono što povijesno pouzdano znamo. U tom kultnom ratnom filmu jugoslovenske kinematografije igrali su Velimir Bata Živojinović, Irena Papas, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Ljuba Tadić…

Sve ostalo plod je naše mašte. Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog susreta tema je predstave. Koje sve uloge igraju ovo četvoro ljudi? Koji su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, osobni interesi i društvene zasluge? Sve su to pitanja koja se provlače kroz ovaj komad. Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra, Kreativne produkcije Joca Art i Centra za kulturu Svijalnac. Dodajmo da je premijerno je predstava Bilo jednom na Brijunima izvedena 7. travnja 2023. godine u Bitef teatru, gdje je popraćena petominutnim aplauzom i ovacijama. Više o Bitef teatru doznajte na teatar.bitef.rs.

Tagged