Zvjezdarnica Zagreb / crni logo

Predavanje u Zvjezdarnici – kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa?

Da bismo saznali kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa, najprije ćemo shvatiti što je to prostorvrijeme i koji su osnovni principi opće teorije relativnosti (tj. kako je i zašto Einstein srušio Newtonov koncept prostora i vremena kao apsoluta). Zatim ćemo se zaputiti na misaonu ekspediciju istraživanja crnih rupa gdje ćemo razmisliti o pitanjima koja su vas oduvijek zanimala: Kako crne rupe nastaju? Kako prostorvrijeme izgleda u blizini crne rupe?


Što bi se dogodilo da se odlučimo baciti u crnu rupu? Možemo li crne rupe koristiti za putovanja kroz vrijeme ili putovanja u druge svemire?

Za kraj ćemo kratko komentirati što su to gravitacijski valovi i kako su ih znanstvenici u zadnjih par godina uspjeli detektirati te dati komentar na nevjerojatni ovogodišnji znanstveni doseg u vidu prve ikada snimljene fotografije crne rupe!

Popularno predavanje Kako preživjeti ekspediciju istraživanja crnih rupa? (Od Einsteinove relativnosti do crnih rupa i gravitacijskih valova) održat će se u srijedu, 20. studeni 2019. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Opatička 22, Gornji Grad) s početkom u 20 sati.

Predavač je Vanessa Brzić (Fizički odsjek – PMF Zagreb), a ulaz je slobodan.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged