Zvjezdarnica Zagreb / crni logo

Predavanje “Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja” u Zvjezdarnici

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb u Opatička ulici 22 na Gornjem Gradu, u srijedu, 19. veljače 2020. godine s početkom u 20 sati, održat će se popularno predavanje “Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja”. Predavač je dr. sc. Dario Hrupec, s Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku, a ulaz je slobodan. Dario Hrupec docent je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Autor je više srednjoškolskih udžbenika iz fizike te dviju znanstveno – popularizacijskih knjiga – Protiv nadnaravnoga i Ažurirani svemir. U ime Hrvatskog prirodoslovnog društva niz godina organizira i vodi ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja Priroda uživo.

Kratki opis predavanja

Nakon više od dva desetljeća predanog traganja Čerenkovljevi teleskopi MAGIC, smješteni na opservatoriju na La Palmi, ostvarili su svoj krajnji cilj: detektirali su fotone vrlo visokih energija iz jedne spektakularne kozmičke eksplozije nazvane GRB 190114C. Otkriće je ostvareno u siječnju 2019. godine, a rezultate je u studenom 2019. objavio prestižni znanstveni časopis Nature.

U predavanju će biti predstavljeni teleskopi MAGIC – njihova kratka povijest, osnovna načela rada i doprinos hrvatskih astrofizičara. Konačno, bit će pokazano što smo o provalama gama-zračenja dosad znali, a što smo spoznali iz MAGIC-ove detekcije događaja GRB 190114C.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -