Zvjezdarnica Zagreb / crni logo

Predavanje “Može li se udaljenost zvijezda mjeriti bez teleskopa?” u Zvjezdarnici

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Gornji Grad, Opatička ulica 22), u srijedu, 11. ožujka 2020. godine s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje “Može li se udaljenost zvijezda mjeriti bez teleskopa?”. Predavač je dr. sc. Vladis Vujnović, a ulaz je slobodan.


Kratki opis predavanja “Može li se udaljenost zvijezda mjeriti bez teleskopa?”

Rudimentarni oblik poznate metode paralakse iskoristio je najprije Brahe ocjenjujući udaljenost velikog kometa iz 1577. godine. Idući redom, sasvim nekonvencijalni postupak proveo je Christiaan Huygens uspoređujući dio Sunčeve svjetlosti sa svjetlošću sjajnijih zvijezda te se poslužio pravilom da se tok svjetlosti razrjeđuje s kvadratom udaljenosti.

Iz rođačkog kruga Jamesa Gregoryja poznatog po jednoj optičkoj shemi teleskopa – reflektora potaknuta je usporedba svjetlosti jednog od planeta sa sjajem zvijezda. Planet dobiva svjetlost od Sunca, a odražena svjetlost stiže do promatrača na Zemlji.

Metodu preuzima njihov suvremenik Isaac Newton i time saznaje za udaljenost zvijezda koju danas možemo izraziti s nekoliko godina svjetlosti. U 18. stoljeću metodu koristi Jean-Philippe Loys de Chéseaux zainteresiran da sazna koliko zvijezda ima u svemiru i zašto je noćno nebo tamno.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged