postoji li život u svemiru? :: planet zemlja :: nasa 2022.

Postoji li život u svemiru i gdje bi se možda mogao naći doznajte na predavanju “Jesu li super-Zemlje zaista super?”

Postoji li život u svemiru? To je pitanje koje intrigira čovječanstvo oduvijek. Od tada pa do danas puno toga se istražilo i shvatilo, a odnedavno se i pronalaze brojne planete diljem naše galaksije. Zato je danas u toj potrazi za životom u svemiru zapravo ključno pitanje – postoji li tekuća voda na nekom planetu? Napredovanjem tehnologije moguće je uz postojanje vode odrediti niz parametara i pomoću toga rekonstruirati fizikalne karakteristike planeta i procese koji bi se mogli odvijati na njima.


No, tu su i super-Zemlje, tip planeta koji nemaju svoje analoge u Sunčevom sustavu. Oni predstavljaju planete s masama do 10 masi Zemlje sa sličnim radijusom. Upravo ovakve fizikalne značajke mogu pogodovati drukčijim režimima i ciklusima na super-Zemljama. No, tako mogu utjecati i na njihovu naseljivost kroz unutrašnju strukturu, tektoniku ploča, atmosferu te magnetsko polje. Također, mogu odrediti i jesu li stvarno pogodnija vrsta planeta od Zemlje kako bi se razvio život u svemiru.

O ovoj zanimljivoj temi u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb održat će se popularno predavanje Jesu li super-Zemlje zaista super? Predavač je mag. phys. geophys. Bruno Ćurjurić sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ulaz na predavanje koje će se održati u srijedu, 23. studenog 2022. godine s početkom u 20 sati je slobodan.

Tagged