Zvjezdarnica Zagreb / crni logo

Popularno predavanje u Zvjezdarnici: “Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA”

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb (Opatička 22, Gornji grad) u srijedu 29. siječnja 2020. godine s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje “Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA”.


Predavač je dr.sc. Roman Brajša s Opservatorija Hvar, a ulaz je slobodan.

Kratki opis predavanja “Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA”

ALMA je skraćenica za Atacama Large Millimeter / submillimeter Array što u prijevodu znači Veliki milimetarski / submilimetarski postav u Atacami. Radi se o sustavu od 66 radioteleskopa od kojih svaki ima promjer antene 7 ili 12 metara. Teleskop ALMA smješten je u pustinji Atacama u sjevernom Čileu, blizu granice s Bolivijom. Njegov položaj na nadmorskoj visini od oko 5000 metara u Andama u kombinaciji sa suhom pustinjskom klimom omogućava prijem radiovalova valnih duljina od nekoliko milimetara i manje.

Na većini drugih mjesta na Zemlji radiovalovi tih valnih duljina ne mogu proći kroz atmosferu Zemlje zbog apsorpcije vodenom parom. ALMA spada među najveće astronomske projekte na Zemlji i zbog velikih troškova zajednički ga vode znanstvene institucije iz Europe, Sjeverne Amerike i Istočne Azije. Radioteleskop ALMA može promatrati gotovo sve vrste astronomskih objekata, uključujući i Sunce.

Na predavanju bit će opisano kako funkcionira ALMA, bit će predstavljeni glavni rezultati dosadašnjeg rada te rezultati prvih promatranja Sunca u čemu je sudjelovao i autor predavanja. Također će biti ukratko opisani dosadašnji rezultati HRZZ projekta kojeg je glavni istraživač autor predavanja.

Tagged