polarni san u tunelu grič :: advent u zagrebu 2022 :: foto: inia herenčić

Polarni san u tunelu Grič – ambijentalna instalacija inspirirana aurorom borealis i sjevernim prostranstvima

U sklopu blagdansko-zimske manifestacije Advent u Zagrebu u tunelu Grič je postavljena umjetnička instalacija “Polarni san”. Instalacija ima potpis kreativnog tima udruge “Umjetnost za grad” koji čine Ana Mikin i Stella Leboš, a postavljena je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Dojmljiva tekstilna skulptura duga 40 metara, suptilno zaokružena svjetlosnim i zvučnim efektima, priziva prolazak kroz jednu sasvim drugačiju ledenu špilju. Nao onom kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti. Dodajmo da je ova ambijentalna instalacija inspirirana aurorom borealis i polarnim prostranstvima. A posjetitelje na svoj jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta, gdje je sve moguće…


Polarni san simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze… Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo. On želi da ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti. Sve što je potrebno učiniti je proći kroz instalaciju u pravom smjeru – i malo sanjati! Ne zaboravite zastati u sredini. Probajte uživati u svojim postignućima iz prošle godine i odbaciti sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo”. Pokušajte zamisliti novu godinu i poželjeti nešto za sebe. Možda vas nakon Polarnog sna čeka sve ono čemu se potajno nadate!

Kroz Polarni san u tunelu Grič možete prošetati od 9 do 22 sata

Uz autorski tim koji čine Stella Leboš i Ana Mikin, u ostvarivanju instalacije Polarni san sudjelovali su i Tom Pižeta, Iva Peručić, Iva Rodić Novak, Vanja Magić i Barbara Radelja. Oblikovanje svjetla potpisuje Andrija Santro, dok je za oblikovanje zvuka zadužen Hrvoje Nikšić. Iza Polarnog sna stoji udruga Umjetnost za grad koja je, uz tunel Grič, zaslužna za uređenje još dviju adventskih lokacija – parka Bele IV (Mjesečev vrt) i parka Grič (Zimski nokturno).

Instalaciju Polarni san je moguće razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata sve do subote, 7. siječnja 2023. godine, uz iznimke na Badnjak i Staru godinu kada će tunel Grič biti otvoren od 9 do 14 sati. Također, skraćeno vrijeme obilaska će biti i na Božić te Novu godinu i to od 12 do 20 sati. Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno – od Mesničke prema Radićevoj ulici. Polarni san dio je programa Adventa u Zagrebu koji se provodi u organizaciji Grada Zagreba, JU Maksimir i Turističke zajednice grada Zagreba. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici na adresi adventzagreb.hr.

Upute za Polarno sanjanje:

  • Zastanite u sredini – pogledajte unazad, ali i unaprijed.
  • Uživajte u svojim postignućima iz prošle godine – koliko god mala bila, sva su bila važna.
  • Odbacite sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo” – usredotočite se na ono kamo želite (st)ići, umjesto na ono gdje ste bili.
  • Zamislite novu godinu – kako želite da izgleda, što želite u njoj ostvariti, kamo želite da vas odvede.
  • Poželite nešto za sebe – postavite najmanje jednu namjeru za budućnost.
  • Polarno sanjanje možete pratiti na Instagram stranici @polarnisan.

Tagged