plodna voda - marina vujčić :: hrvatsko narodno kazalište zagreb :: 2022.

Plodna voda – premijera drame Marine Vujčić u Hrvatskom narodnom kazalištu

Plodna voda je novi dramski tekst suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić. Radnja drame smještena je u distopijsko društvo s rigidnom natalitetnom politikom. U njemu vlada izrazit i konstantan vjerski pritisak, što po mnogočemu nalikuje mnogim suvremenim društvima. Mjesto zbivanja radnje je neka klinika za očuvanje trudnoće. Ona je močvarom izolirana od ostatka svijeta u kojoj se susreću osobe vrlo različitih želja i ideja o intimnu ispunjenju, sreći i smislu života.


U središtu događanja su dvije žene. Prva je Nora. Ona ne želi imati dijete, smatrajući kako bi joj rođenje bebe poremetilo život i uvjetovalo gubitak autonomije. No tu je i Eva. Njoj život bez djeteta nema nikakva smisla pa pokušava realizirati svoju želju jednim poprilično neuobičajenim rješenjem. Treća žena, Flora, žrtva je nasilja koje nad njom vrši njezin partner. A tu je i četvrta, zatočena u svojoj sobi sve dok ne prođe termin za pobačaj. Uz ženske likove pojavljuju se i muški koji različito reagiraju na probleme svojih partnerica. Brz ritam i vješto balansiranje između atmosfere napetosti na rubu trilera i poetskih scena punih simbola čine ovaj tekst vrlo zanimljivim i intrigantnim.

Hrvatska suvremena spisateljica Marina Vujčić je do sada objavila desetak knjiga, a dodajmo, drama Plodna voda nagrađena je 2020. godine najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljen dramski tekst – prvom Nagradom Marin Držić. Više o Marini možete doznati na Wikipediji. Predstavu Plodna voda možete tijekom prosinca 2022. godine pogledati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Za režiju i dramaturšku obradu zaslužna je Nenni Delmestre, dok su u predstavi u glavnim ulogama Jadranka Đokić (Nora) i Ana Begić (Eva).

Tagged