lovro pogorelić - samoborska glazbena jesen 2020

Pijanist Lovro Pogorelić nastupio je na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Naš proslavljeni pijanist Lovro Pogorelić možda ne nastupa tako često, ali njegov nastup zato se zauvijek pamti. Tu formulu zadržao je i na Samoborskoj glazbenoj jeseni u izvedbi Transcendentalnih etida S. 139 Franza Liszta. Tehnički zahtjevne etide Pogorelić je iznio s lakoćom, u njihovoj punini i umjetničkoj interpretaciji kroz različite ugođaje etida, tehnički nadmoćno, što se u njegovom dugogodišnjem opusu već podrazumijeva.

Nagrađen je dugotrajnim pljeskom i ovacijama publike u samoborskoj župnoj crkvi, koja je s nestrpljenjem iščekivala ovaj koncert i u potpunosti uživala u njemu. A na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni slijede dva dana natjecanja mladih glazbenih umjetnika za nagradu Ferdo Livadić.

Prve večeri u nedjelju, 27. rujna 2020. godine, predstavit će se Ivan Petrović Poljak (klavir), Matej Mijalić (violina) i Veronika Ćiković (harfa), a druge večeri u ponedjeljak, 28. rujna, Mia Pečnik (klavir), Lucija Stilinović (flauta) i Martina Jembrišak (harmonika). U Galeriji Prica u obje večeri prvi recital počinje u 17, drugi u 18, a treći u 19 sati.

Ovih šestero mladih umjetnika borit će se za nagradu Ferdo Livadić i Nagradu grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora te vrijedne novčane nagrade i nastupe na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Slavodobitnike ćemo saznati 29. rujna, kada će nastupiti i prošlogodišnji pobjednici Trio Eusebius, koji će praizvesti skladbu Silvija Foretića pisanu za festival.

Ulaznice za koncerte Samoborske glazbene jeseni mogu se kupiti preko sustava ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina. Preporuka je svima koji planiraju doći da ulaznica nabave ranije. Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su Facebook stranici festivala.

Lovro Pogorelić – biografija

Lovro Pogorelić je hrvatski pijanist međunarodnoga ugleda i izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Mlađi je brat glasovitog hrvatskog pijanista Ive Pogorelića. Rođen je u Beogradu 1970. godine, a prvu glazbenu poduku dobio je od oca Ivana, također pijanista. Kao dvanaestogodišnjek počeo je raditi s ruskim pijanističkim pedagogom Konstantinom Boginom i već sljedeće godine održao prvi recital. Redovito koncertira od 1987. godine, nastupajući po Hrvatskoj kao solist i uz sve domaće orkestre.

Diplomirao je glasovir 1992. na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. U Parizu se od 1993. godine usavršava pod pokroviteljstvom Francuske nacionalne kreditne zaklade, gdje je, uz brojne koncerte, snimio i CD s glazbom Modesta Petroviča Musorgskog.

Posebno se izdvoja Pogorelićev niz recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokio), dvije kineske turneje (Peking, Xiamen…) i turneja s Mađarskom filharmonijom. Nastupao je i u Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Rusiji i diljem Europe. Hvaljene albume objavio je za francuske diskografsku kuću Intrada i Lyrinx te njemački Denon. Dobitnik je Nagrade Milka Trnina. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj umjetničkog festivala na otoku Pagu PagArtFestivala.

Tagged