orfej i euridika - hnk zagreb - 2021.

Opera “Orfej i Euridika” u režiji Anice Tomić premijerno se izvodi u HNK-u

Opera “Orfej i Euridika” skladatelja Christopha Willibalda Glucka prema libretu Ranierija de Calzabigija premijerno će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu. Operom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić, a režiju potpisuje Anica Tomić. Praizvedba će biti održana 23. travnja 2021. godine. Orfeja pjeva nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović. Uloge Euridike i Amora utjelovljuju prvakinje Opere Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar.

Redateljica Anica Tomić govori kako je suvremeni Orfej kojeg postavlja, čovjek koji traži smisao u trenutnome besmislu. U njegovim mislima odzvanja da strah grize ljudsku dušu. Njegovo iskušenja danas nisu zle furije koje mu sisaju krv, nego ljudski pogledi koji ga poput porote propituju i prosuđuju. Njihovi jezici i misli su ono što truje njegovu vjeru – vjeru u to da on uistinu može nadjačati samoga sebe. Orfej i Euridika pripada žanru azione teatrale, što podrazumijeva operu na mitološku temu s refrenima i plesom.

Operu Orfej i Euridika skladao je Christoph Willibald Gluck prema libretu Ranierija de Calzabigija. Ona pripada žanru azione teatrale, što podrazumijeva operu na mitološku temu s refrenima i plesom. Djelo je praizvedeno u bečkome Burgtheatru 5. listopada 1762. godine u nazočnosti carice Marije Terezije. Orfej i Euridika bila je prva Gluckova reformska opera. U njoj je pokušao zamijeniti kompleksnost radnje i pretjerano složenu glazbu opere serie s plemenitom jednostavnošću. Kako glazbenom tako i dramskom.

Djelo je temeljeno na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku. Ali priča je i o tome koliko je netko spreman žrtvovati se za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osjećaje treba vjerovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim. A to je zato što “ljubav prkosi zakonima života i smrti”. Opera je ostala najpopularnije Gluckovo djelo i bila je jedna od najutjecajnijih za sljedeće generacije skladatelja. Varijacije radnje koju je on obradio – podzemna spasilačka misija u kojoj junak mora kontrolirati ili prikrivati svoje osjećaje, mogu se naći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Beethovenovom Fideliju ili Wagnerovu Rajnininu zlatu. Više o operi i ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama HNK-a.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -